kralj Čarls
Foto: Profimedia/Profimedia

Prvi zvanični portret britanskog monarha kralja Čarlsa, koji je danas predstavljen u Bakingemskoj palati, izazvao je oprečna reagovanja javnosti - jedni su rekli da ih podseća na scene iz pakla, drugi su oduševljeni.

"Budi bog sa nama, na šta liči", bio je jedan od komentara na društvenoj paltformi Iks, nekadašnjem Tviteru, gde, poslednjih meseci nisu nimalo naklonjeni britanskoj kruni.  

Kralj se na portretu vidi u crvenoj uniformi velške garde, koja se utapa u crvenu pozadinu, dovodeći kraljevo lice do još većeg izražaja. Čarls Treći je prikazan s mačem u ruci i leptirom, koji mu sleće na rame.

- U početku je kralj bio blago iznenađen jarkom bojom, ali je inače izgledalo da se smeši sa odobravanjem - rekao je Džonatan Jeo, koji je naslikao ovo ulje na platnu.

- To je to, skinuli ste ga u potpunosti - izjavila je kraljica Kamila kada je uživo videla portret svog supruga. 

kralj Čarls

Profimedia

 

Slika je naručena pre četiri godine, format je dogovoren s kraljevskom porodicom kako bi se savršeno uklopila u dvoranu u kojoj će biti izložena. Kralj je umetniku pozirao u četiri navrata, poslednji put u novembru 2023. godine, pre nego što mu je otkriven rak. 

Svečano otkrivanje slike prošlo je uz dosta nervoze.

- Ako bi se ovo smatralo izdajom, mogao bih bukvalno da platim glavom, što bi bio prikladan način da slikar portretista umre - da mu uklone glavu - naveo je Jeo i pojasnio da je slika trebalo da bude prepoznatljiva i simbolizuje  "raskid sa prošlošću".

Tradicionalni motivi kraljevskih portreta su tu, poput vojne odeće i mača, ali i moderni elementi, poput jarke boje i leptira.

Objavljen datum smrti kralja Čarlsa, britanskom monarhu nije ostalo još mnogo vremena

Izvesni Logan Smit na Tviteru je, u leto 2022, objavio da će kraljica Elizabeta preminuti 8. septembra te godine, a sada je predvideo i smrt kralja Čarlsa.Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti. 

- U istoriji umetnosti leptir simbolizuje metamorfozu i ponovno rođenje" - objasnio je autor, koji nije želeo da otkrije o čemu su razgovarali prilikom susreta, ali je istakao da kralj Čarls ima „odličan smisao za humor".

Novi portret kralja Čarlsa biće postavljen u Drejpers holu u Londonu, među desetak drugih portreta britanskih monarha, među kojima je i kraljica Elizabeta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading