Džoana Rouling
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dž.K. Rouling, autorka čuvenog serijala knjiga o Hariju Poteru, poručila je da je spremna da ode u zatvor zbog svojih pogleda na transrodne žene.

Ona je reagovala na tekst koji je objavio "Mail on Sunday", u kom se navodi kako će se Laburistička stranka založiti da se napadi na rodni identitet smatraju krivičnim delom. To bi značilo da bi oni koji odbiju da se transrodnim osobama obraćaju onako kako te osobe preferiraju (on, ona, oni) mogli da završe u zatvoru.

S radošću ću odležati dve godine ako je alternativa prisilno izražavanje i prisilno negiranje stvarnosti i važnosti pola - objavila je Roluingova na društvenoj mreži Tviter.

Njena objava ukazuje na to da je spremna da počini zločin iz mržnje kako bi odbranila slobodu govora. Ona je dodala kako bi taj sudski spor bio „zabavniji od bilo čega na crvenom tepihu“ i nastavila da se šali na račun zatvorskih dužnosti koje bi morala da obavlja.

- Nadam se poslovima u biblioteci, očigledno, ali mislim da bih se snašla i u kuhinji. Perionica bi bila problem. Često mi se garderoba skupi ili slučajno oboji u ljubičasto. Pretpostavljam da to ne bi bio veliki problem - navela je književinica i objavila i fotografiju na kojoj je, na zidu britanskog Ministarstva pravosuđa, projektovana poruka:

"Ponavljajte za nama: Transrodne žene su žene". Ona je uz tu fotografiju napisala "Ne".

@alo_portal “Tresem se, ruke mi se tresu. Imam veliku tremu. Sanja je zasluzila da se pojavim ovde, iako se ne pojavljujem cesto na dogadjajima.” #alo #alodnevnenovine #elenakitic #sanjavucic #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading