TINA TARNER JE U NJIMA ČUVALA NAJVEĆE TAJNE Deset najvoljenijih numera koje će zauvek živeti, njihova istina će vas dovesti do SUZA! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

1. River Deep, Mountain High (1966)

Tina je postigla početnički uspeh sa suprugom Ajkom 1960. godine, a jedno od remek dela pop muzike pojavilo se na njenom putu šest godina kasnije kada je producent Fil Spektor zatražio da radi sa njom.

Iako je pesma bila napravljena za duet, Spektor nije želeo Ajka u studiju, a Tina je bila srećna što radi sa nekim drugim. Bila je zaprepašćena kada je otkrila da je producent okupio pun orkestar i hor.

 

 

- Bila sam samo devojka iz Tenesija koja je uhvatila Ajka i postala pevačica -  napisala je u svojoj autobiografiji.

- Pesma se popela na treće mesto u Velikoj Britaniji, ali se nije proslavila u SAD-u. Radio di-džejevi su rekli da nije dovoljno "crna" da bude bluz, a ni dovoljno "bela" da bude "pop" - rekla je Tina.

 

2. Proud Mary (1971)

Nakon što je ova pesma postala hit benda "Creedence Clearwater Revival" 1969. godine, Ajk i Tina su kantri-rok vajb transformisali u eksplozivnu i epsku fank odu slobodi. Pesma počinje moćnim uvodom, a od treće strofe počinje Tinina magija - raskošan vokal, koji je oborio s nogu američke obožavaoce muzike. 

 

 

Popela se na četvrto mesto na Bilbordovoj listi i osvojila Gremi nagradu.

Kada je Bijonse odala počast Tini na dodeli nagrada "Kennedy center 2005", ovo je bila pesma koju je izvela. 

3. Nutbush City Limits (1973)

Tina je proslavila Tenesi u ovom tekstu. Melodija je nostalgična uspomena iz njenog teškog detinjstva tokom kojeg je na poljima brala pamuk da bi se prehranila. 

 

 

- Ideš na polja radnim danima i napraviš piknik na Praznik rada - rekla je Tina. 

Tri godine nakon što je ova pesma izašla Tina je napustila Ajka nakon što je godinama trpela nasilje i napustila je karijeru.

4. Let's Stay Together (1983)

Tina je morala da počne iznova i da se ponovo izgradi kao solo umetnik. Ključni trenutak u tom povratku došao je kada je upoznala dva člana engleske elektro-pop grupe "Heaven 17." Martin Ver i Glen Gregori tražili su još jednog pevača za album obrada za svoj projekat "British Electric Foundation", a Tina je bila bez ugovora za snimanje.

 

 

Kada je ušla u "Abbey Road Studios", tamo nije bilo drugih muzičara - muziku su "pravili" sintisajzeri.

- Gde je bend - upitala je - očekujući orkestar u stilu Fila Spektora. Umesto toga, muzika je bila elektronska.

Prvo su snimili "Ball of Confusion", a zatim "Let's Stay Together" Al Green-a - koja je postala jedan od njenih najvećih hitova u Velikoj Britaniji.
 

5. What's Love Got to Do With It (1984)

Svoj status solo zvezde učvrstila je ovom pesmom, koju su napisali Teri Briten i Grejem Lajl, a koja je već bila ponuđena ser Klifu Ričardu, Doni Samer i Baksu Fizu.

 

 

Tina je u početku mislila da je pesma previše meka za njenu energiju, ali pristala je da je snimi ako bi to mogla da uradi na svoj način i uspelo je: njeno gravitaciono-prkosno izvođenje, ispraćeno muzičkim spotom u kojem korača ulicama Njujorka u teksasu i crnoj koži osim što je osvojila srca publike, ovo je bila pesma godine na Gremiju.
 

6. Private Dancer (1984)

Naslovnu numeru sa njenog najprodavanijeg albuma prvi je snimio "Dire Straits", a napisao ju je frontmen grupe Mark Knopfler. Međutim, odlučio je da to ne odgovara muškom vokalu.

Tina je kasnije u jednom intervjuu rekla da nije shvatila da je pesma o seksualnoj radnici.

 

 

- Nikada u životu nisam morala da se uživim u tu ulogu, ali mislim da je većina nas bila u situacijama kada smo morale da se prodamo na ovaj ili onaj način. Kada sam se predala Ajku, kada sam ćutala da izbegnem svađu, kada sam ostala sa njim uprkos žudnji da odem, to je ono o čemu sam razmišljala kada sam pevala ovu pesmu, tuga je da radiš nešto što ne želiš iz dana u dan - rekla je Tarnerova. 

U pesmi se pojavljuje Džef Bek na gitari, dok je video snimljen u londonskoj dvorani "Rivoli Ballroom".
 

7. We Don't Need Another Hero (1985)

Klasična moćna balada 80-ih, koju su napisali Briten i Lajl, pojavila se u filmu Mela Gibsona "Mad Max Beyond Thunderdome" kao i sama Tina.

U ovoj pesmi poistovetila se sa svojom rođakom.

 

 

- Toliko je izgubila, a onda je prošla kroz toliko toga da bi naterala muškarce u njenom svetu da je poštuju. Identifikovala sam se sa njenim borbama jer sam ih živela - rekla je Tina. 

Pesma je bila još jedan veliki hit. Dospela je na drugo mesto u SAD-u i zaradila nominaciju za Gremi i nagradu Ivor Novello.

8. The Best (1989)

Ovo je prvobitno napisano za Boni Tajler, ali je bio samo manji hit za velšku pevačicu 1988. Sledeće godine, Tina je dodala dodatnu vokalnu snagu i novu rok produkciju, i to je postala jedna od njenih najpoznatijih pesama za koju možemo da kažemo da je himna. 

 

 

Pesma se često pogrešno naziva "Simply The Best", po stihu iz dobro poznatog refrena.

Tokom godina javlja se u brojnim reklamama uključujući i reklamu za "Pepsi" u kojoj se pojavljuje sama Tarnerova. Takođe je korišćena za promociju ragbi lige u Australiji.

9. Steamy Windows (1989)

Ovo je još jedna pesma sa Tininog albuma "Foreign Affair" (1989) godine, a stihovi ove bluz numere ostavljali su slušaoce u nedoumici šta se dešavalo na zadnjem sedištu. 

 

 

To je bila još jedna osnažujuća i feministička numera Tarnerove, koja peva o preuzimanju vođstva žene u erotskom smislu."Music Week" je tada pesmu opisao kao "zadivljujuće rizičnu numeru" sa "nestašnim trzajima gitare".
 

10. GoldenEye (1995)

Tema za čuvenog Džejmsa Bonda je prekretnica za svakog umetnika.

Nakon uspeha Tininog biografskog filma "Šta ima ljubav s tim" (What's Love Got to Do with It) nominovanog za Oskara iz 1993., dobila je poziv od "007" produkcije.

Temu pesme "GoldenEye" napisali su Bono i The Edge i dali su joj svojevrsni demo sa kojim nije bila zadovoljna. 

 

 

- Nije napravljen pravi demo. Pomislila sam, kako ovo da otpevam, jer melodijska linija nije bila jasna. Tako sam stvorila sopstvenu melodiju i znala sam da mogu da otpevam bilo šta što zamislim - rekla je za Bi Bi Si 2018. godine. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading