PREMINULA POZNATA GLUMICA U 69. GODINI! Izgubila bitku protiv opake bolesti, cela Jugoslaviju je obožavala i gledala
Foto: Pixbay

Šimada Joko, japanska glumica koja je osvojila Zlatni globus za ulogu Mariko u mini seriji "Shogun" ("Šogun") iz osamdesetih, koju je nekada gledala cela Jugoslavija, umrla je u 69. godini.

Japanski mediji objavili su da je preminula od zatajenja više organa zbog kolorektalnog karcinoma u bolnici u Tokiju u ponedeljak 25. jula.

Rođena 1953. u Kumamotu, gradu na južnom ostrvu Kjušu, Šimada je debitovala na televiziji u drami "Osanazuma" iz sedamdsetih. Postala je popularna sedamdesetih glumeći "čiste i vrle" likove na televiziji i u filmovima, uključujući hit iz 1974. "The Castle of Sand".

PREMINULA POZNATA GLUMICA U 69. GODINI! Izgubila bitku protiv opake bolesti, cela Jugoslaviju je obožavala i gledala

Shutterstock

 

Uprkos ograničenim veštinama engleskog jezika, imala je jednu od retkih uloga na engleskom u "Šogunu" kada je dobila ulogu Mariko. Ipak, njen portret aristokratske žene koja umire spašavajući život svog stranog ljubavnika donela je Šimadi njen prvi i jedini Zlatni globus.

Nakon svetskog uspeha "Šoguna", Šimada je imala druge uloge u Holivudu, a takođe je radila i  u Japanu, uglavnom na televiziji. Jedan takav međunarodni projekat bio je "Mali šampion", biografski film iz 1981. godine.

Njena poslednja uloga na ekranu bila je u drami Saiga Tošira "Kanon" iz 2016. godine.

NJENOJ LEPOTI DIVIO SE CEO SVET I JUGOSLAVIJA U jeku slave i popularnosti našoj misici se gubi svaki trag, a jeziva smrt je i danas misterija

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading