SKANDAL NA KANSKOM FESTIVALU Reditelj i scenarista branio se od opzužbi da je njegov film plagijat
Printscreen

Asgar Farhadi je iskoristio platformu Filmskog festivala u Kanu 2022. da na silu demantuje optužbe da je plagirao svoj film "Heroj" iz 2021.

Bivša učenica dvostrukog dobitnika Oskara, optužila je Farhadija da je ukrao ideju filma "Heroj" iz njenog originalnog dokumentarca "Svi pobednici, svi gubitnici", a da joj ne odaje priznanje. Tvrdnje su predmet tekućeg sudskog postupka u Iranu.

- Moj film nije zasnovan na dokumentarcu - rekao je Farhadi nedavno u Kanu, govoreći na konferenciji za novinare, za takmičarski žiri.

- Mislim da će stvar bez sumnje biti razjašnjena. I žao mi je što je izazvala toliko loših osećanja - dodao je reditelj.

Farhadi je podneo protivtužbu protiv bivše studentkinje Azade Masihzadeh, optužujući je za klevetu, ali je taj slučaj od tada odbačen, a sud je rekao da nema "dovoljno dokaza" koji bi podržali Farhadijeve tvrdnje da je Masihzade želela da naruši njegovu reputaciju.

SKANDAL NA KANSKOM FESTIVALU Reditelj i scenarista branio se od opzužbi da je njegov film plagijat

Printscreen

 

Masihzadeh tvrdi da je nakon razvoja filma "Svi pobednici, svi gubitnici", na filmskoj radionici koju je predavao Farhadi, reditelj iskoristio deo dokumentarca i mnoge specifične detalje radnje, kao osnovu za "Heroja", koji je premijerno prikazan u Kanu prošle godine i osvojio Gran pri.

Slučaj je privukao veliku pažnju medija u Iranu, gde je Farhadi figura koja izaziva podeljena mišljenja. 

Farhadi je član ovogodišnjeg kanskog žirija, koji predvodi francuski glumac Vensan Lindon (Titane). U žiriju im se pridružuju glumica-rediteljka Rebeka Hol (Grad), danska bolivudska zvezda Depika Padukon (Chennai Express), švedska Numi Rapace (Lamb), italijanska glumica Jasmin Trinka (The Gunman), kao i reditelji Ladj Li (Les Misérables), Džef Nikols (Take Shelter) i Hoakim Trier (The Worst Person in the World).AS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading