NAKON MNOGO GODINA JE PAMTE Vest o smrti gospođe Božen je potresla mnoge, ali humana dela ostaju da žive!

Mnogim ljudima je pomogla

Božen Žumbor
Božen Žumbor, Foto: screenshot

Božen Žumbor bila je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

Božen
Božen, Foto: Alo.rs

- Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja - pričala je Božen pričajući o svojim radnim počecima.

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubila provodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

Božen
Božen, Foto: Printscreen/Youtube

- Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici - izjavila je Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom proidodala alge.

Božen
Božen, Foto: Printscreen/Youtube

Svoje preduzće "Božen kozmetiks" Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike....

Umrla je 4. 10. 2012. godine na VMA zbog visokog krvnog pritiska.

Povezane vesti

 • Korisnik: Svasta
  14/12/2019 - 16:21
  Iz naslova pomislih da je umrla ovih dana!
 • Korisnik: Smehotres
  14/12/2019 - 12:26
  Umrla je lepog lica, na zalost, danas je lepota iznad zdravlja...laka joj crna zemlja
 • Korisnik: Goga
  13/12/2019 - 21:38
  Nju je opljačkao Marinko Rokv8c.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi