Lepa Brena i Boba Živojinović
Rajko Ristić/Alo!
Brena i Boba

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Ovo je novac kakav su nekadašnji teniseri mogli samo da sanjaju. Oni koji su igrali tenis tokom sedamdesetih i koji su osvajali turnire, zarađivali su za današnje vreme simboličan novac.

Jedan od takvih je i Rumun Džon Cirjak, koji je najbogatiji sportista svih vremena, čija se zarada procenjuje na 2 milijarde dolara. On je ujedno i jedini bivši sportista koji je dospeo na listu milijardera i time je najbogatiji čovek iz sveta sporta svih vremena.

Ali, Cirjak novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijere. U singlu je osvojio Minhen 1970. goidine, a iste godine došao je i do pehara u dublu na Rolan Garosu.

U dublu je bio uspešniji i tu je osvojio ukupno 22 titule, ali je gotovo sav novac napravio po završetku karijere.

DA LI MU ZAVIDITE NA BOGATSTVU?

 

Bio je uspešan agent nekolicine tenisera, uključujući i Borisa Bekera u vreme kada je bio broj 1, zatim Štefi Graf, Marata Safina, Gorana Ivaniševića... Od toga je sjajno zarađivao, ali je gro svog bogatstva stekao tek posle devedesetih.

kum brene

YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Cirjak je rođen u Brašovu u Transilvaniji 9. maja 1939. godine, sa 15 godina je radio u fabrici kamiona. Tada mu je bilo dozvoljeno da radi šest sati dnevno, umesto osam, da bi mogao da igra hokej, koji je prvo profesionalno trenirao pre tenisa, pa je čak i učestvovao na Olimpijskim igrama u Insbruku 1964. godine. Kasnije se preselio u svet tenisa, a nakon toga je počela i njegova biznis karijera.

Cirjak je prepoznao šta pad Berlinskog zida predstavlja za čovečanstvo, pa se posle pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju. Bio je svestan da će kapital sa Zapada jurnuti ka siromašnim Ruunima, iskoristio je svoje kontakte iz Nemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Brena i Boba

Instagram/Printscreen

Foto: Instagram/Printscreen

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku (koja mu je donela najveće bogatstvo), avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je turnira u Mastersa Madridu, koji želi da izdigne na nivo Gren slem turnira.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Danas živi u Monte Karlu sa troje dece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne dece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

PROČITAJTE JOŠ: