Ričard Čembrlen
Foto: Youtube/printscreen
Ričard Čembrlen

Foto: Youtube/printscreen

Foto: Youtube/printscreen

Ričard Čembrlejn je rođen 31. marta 1934. godine u Los Anđelesu, Kaliforniji. Proslavio se ulogom u seriji "Dr Kilder" šezdesetih godina prošlog veka ali pravu popularnost je doživeo tek osamdesetih kada je pored prelepe Rejčel Vord zaigrao u Australijskoj mini seriji rađenoj po čuvenoj knjizi, "Ptice umiru pevajući."

Odrastao je na Beverli Hilsu sa roditeljima, Čakom i Elsom kao i starijim bratom, Bilom. Majka mi je bila glumica i pevačica, veoma talentovana žena, dok se njegov otac celog života borio sa alkoholizmom koje je ostavilo traga u celom njegovom detinjstvu.

Kada je diplomirao, Čembrlejn je upisao fakulter Pomona, u Klermontu, takođe u Kaliforniji. Tamo je studirao slikarstvo i istoriju umetnosti ali se i upleo u društvo koje se bavilo glumom. Na poslednjoj godini studija, njegov život se drastično promenio, a to je pisao i u svojim memoarima koje je izdao 2013. godine. Shvatio je da, posle izvođenja jedne predstave, da je njegova ljubav gluma.

Nažalost, sudbina je tada umešala prste i odložila njegove snove, zato što je bio pozvan da se priključi ratu koji je plamtao u Južnoj Koreji.

- Mrzeo sam vojsku...Ne volim da mi se naređuje šta da radim, a ne volim ni sam da naređujem nikome. Izašao sam iz rata kao zapovednik. To je bila samo još jedna moja uloga - rekao je u jednom intervjuu.

1961. godine, Čembrlejn je dobio ulogu Dr. Kildera. Ta prva veća uloga mu je malo kasnije obezbedila i prvu veliku nagradu. U pitanju je Zlatni globus. Nakon snimanja serije i još nekih manje priznatih filmova, preselio se u Englesku gde je nastavio da se bavi glumom, ali ovog puta na daskama koje život znače.

Sedamdesete su bile plodne godine u njegovoj karijeri. Igrao je u filmu "Tri musketara", kao i još nekim projektima sa zvučnim Holivudskim imenima poput Stiva Mekvina i Pola Njumena.

Čembrlejn je ponovo posle nekoliko godina osvojio publiku sa novim TV projektom. Dobio je ulogu u mini serijij "Ptice umiru pevajući," gde je igrao sveštenika koji se bori da održi zavet zbog ljubavi prema mladoj ženi, čiji lik je odglumila prelepa Australijska glumica, Rejčel Vord. Tada, prihvatanje takve uloge je bilo riskantno, s obzirom da producenti nisu znali da li će uspeti da zadrže gledaoce kroz nekoliko epizoda. Njihovom strahu je ubrzo došao kraj, zato što je serija bila opšteprihvaćena od strane publike, a njemu je donela još jedan Zlatni globus kao i Emi nagradu za najboljeg glumca. Kasnije, Ričard Čembrlen je igrao i Džejsona Borna u TV adaptaciji "Bornov identitet.

Ričard Čembrlen

Foto: Youtube/printscreen

 Foto: Youtube/printscreen

U svojim memoatima, koje je objavio 2003. godine, Ričard Čembrlejn je javno priznao svoju seksualnu orjentaciju. Krio je celi svoj život da je homoseksualac, verujući da bi mu naškodila karijeri.

- Više nisam glavni lik u romantičnim filmovima, tako da nemam više potrebe da negujem takvu javnu sliku o sebi - izjavio je glumac svojevremeno.

Čak i posle objavljivanja svoje tajne, Ričard Čembrlejn je nastavio da radi unom parom. Snimao je film za filmom ali i igrao u pozorištu. Poslednji projekat mu je bio Dejvid Linčov novi "Tvin Piks" serijal koji je izađao pre samo 3 godine.

Osim memomara, Čembrlejn je napisao i zbirku pesama pod nazivom "Moj život u Haiku," koja su objavljena 2013. godine.