Šaban Šaulić
printscreen
Šaban Šaulić

printscreen

Foto: printscreen

Šaban Šaulić bio je poznati srpski pevač koji je bio popularan ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu. Neke od njegovih pesama su "Bio sam pijanac", "Anka", "Avantura", "Ako me tražiš", "Da nemaš drugoga", "Dajem ti sve", "Draga moja", "Hajde moja vilo", "Izdrži moj bol"...

Svojim pesmama ostavio je neizbrisiv trag i posebno obogatio muzičku industriju. Gotovo svaka njegova pesma odmah bi postajala hit, a po njima će ga zasigurno pamtiti starije, ali i mlađe generacije.

Šaban Šaulić

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Šaban je imao samo osnovnoškolsko obrazovanje, ali to ga nije sprečilo da postane poznat i uspešan.

Rođen je 6.9.1951. godine u Šapcu, a živeo je i delovao u Beogradu. Kao mladić maštao je o karijeri fudbalera, a bio je izrazito talentovan za fudbal, pa je kasnije dobio poziv da pređe u bugarski klub "Levski".

Osim strasti za fudbalom, Šaban je trenirao i boks, ali uprkos sjajnim rezultatima njegov život je krenuo u sasvim drugom smeru.

Šaban Šaulić

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Kao dete je živeo skromno i bez stalnih prihoda, roditelji su mu prodavali lutriju i igračke, a njega je pazila sestra. Dosta je vremena proveo u Bjeljini od kuda je i njegova majka Ilduza Deminović. Sa 18 godina seli u Beograd i počinje da gradi svoju uspešnu karijeru.

Šabana je u svet muzike uveo njegov stric Alija, koji ga je pozvao da peva u kafani u kojoj je on obično išao. Rezultati koje je Šaban tada postigao napunivši kafanu bili su prvi korak prema sjajnoj karijeri. Počeo je redovno da nastupa, a posle nekog vremena primetio ga je Veroljub Jovanović koji je svirao prvu violinu u orkestru Budimira Buce Jovanovića. On je odmah prepoznao njegov talenat i počeo je da ga uči da peva.

Šaban Šaulić

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

Upravo je on 1969. godine napisao Šabanovu prvu pesmu "Dajte mi utjehu", koja brzo postaje veliki hit. Te je godine Šaban izdao i svoj prvi album.

Ostalo je istorija.

Šaban Šaulić je poginuo 17.2.2019. godine u tragičnoj nesreći u Bilefeldu u Nemačkoj. Pokopan je u "Aleji počasnih građana" na novom groblju u Beogradu.

Šaban Šaulić, pomen, porodica

Rajko Ristić/K.Lazarević/Alo!

Foto: Rajko Ristić/K.Lazarević/Alo!

 

Komentari (1)

Lav

05.02.2020 23:52

Saban Saulic je za zivota postao legenda kao neponovljivi umetnik,a ko je imao priliku da bude u njegovom bliskom okruzenju zna da je bio prirodan i nenametljiv covek.Ovaj tekst ispod koga pisem komentar je sturo napisan,ali ipak hvala autoru na dobroj nameri.