Toma Zdravković
Promo
Toma Zdravković

Promo

 Foto: Promo

Prvi javni nastup nije bio pevački.

Toma je pri kraju osnovne škole postao član amaterskog pozorišta u svom rodnom Pečenjevcu kod Leskovca. Na jednom takmičenju u Leskovcu, Zdravković je sa svojim vršnjacima pobedio a Toma je pobrao simpatije publike za ulogu Potea u "Zoni Zamfirovoj".

Silvana Armenulić

Printscreen Youtube

 Foto: Printscreen Youtube

Pre pevačke karijere je radio fizičke poslove.

Pošto posla u njegovom rodnom mestu nije bilo, otišao je u Leskovac gde je radio najteže fizičke poslove na građevini. Određeno vreme je fizikalisao u leskovačkoj bolnici, a u pauzama je sedeo na stepenicama i pevao.

Silvana Armenulić ga je odvela u kafanu.
U Leskovcu je pukom slučajnošću 1956. godine upoznao pevačicu Silvanu Barjaktarević, kasnije Armenulić. Silvana ga je odvela u kafanu "Radan" gde je ona nastupala sa svojim orkestrom. Tamo je Toma naučio da peva narodne i starogradske pesme.

Njegova prva ploča izdata je bez reklame.

 Silvana Armenulić

Screenshoot Youtube

 Foto: Screenshoot Youtube

Izdavačka kuća "Diskos" je 1963. izdao ploču bez ikakve reklame. Na albumu su se našle pesme "Žena prijatelja mog", "Što te večeras nema", "Deca zemlje" i "Esađerata".

Ženio se četiri puta.

Njegova prva supruga zvala se Olgica i sa njom ima ćerku Žaklinu. Druga je bila Milica, treća Nada Radanović sa Cetinja. Tomina četvrta supruga Gordana, sa kojom ima sina Sašu, živi u Torontu.

Samo jednoj supruzi je posvetio pesmu.

Jedina pesma koju je posvetio supruzi je "Nado, Nado". Nada je bila Tomina treća supruga.

Prvi solistički koncert imao je tek posle 26 godina karijere.

Toma Zdravković

Alo.rs

Foto: Alo.rs

U februaru 1982. godine u Domu sindikata u Beogradu, održao je svoj prvi solistički koncert posle 26 godina bavljenja muzikom.

Pojavio se u dva filma i dve serije.

Legendarni pevač se pojavljuje u ulozi pevača u dva srpska filma: "Balkan Ekspres" i "Bolje od bekstva". Takođe, pojavio se u dve serije: "Doktorka na selu" i "Bolji život".

17 godina borio se sa kancerom

Kada ga je na vrhuncu slave 1991. godine bolest prikovala za krevet, Toma se već 17 godina borio sa kancerom prostate.

Pročitajte još: