Nada Topčagić
Screenshoot Youtube
Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

Kako je ekskluzivno ispričala za „Alo!“, odavno je nabavila sve potrebne rekvizite za pravljenje „najboljeg ajvara na svetu“, a čim dođe vreme da se sprema zimnica, pevačica i njen suprug zapute se na Taru, izbace malu peć bubnjaru u dvorište i magija može da počne. Osim ajvara, Nada kuva i slatko od malina i dunja, kao i sok od paradajza.

- Baš ste me uhvatili kad sam napravila kratku pauzu da se malo odmorim, pa ću odmah da nastavim da pečem paprike. Sa suprugom Zlatkom sam već sedam dana na Tari i ne prestajemo da radimo. Teško je, ali niko ne pravi ajvar kao ja - kaže na početku razgovora za „Alo!“ pevačica i objašnjava da zimnicu ne sprema zbog sebe već zbog drugih.

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

- Ne mogu da svoju porodicu, svoje slatke unučiće i prijatelje da ostavim bez zimnice. Ako biste ih sve pitali, iz topa bi rekli da nema boljeg od mog ajvara - kaže ona i dodaje da ne voli da joj pomažu drugi.

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

- Ovo mi je peti put da sam od letos došla na Taru jer imam mnogo posla i ne stajem od jutra do mraka. Međutim, kada se pravi ajvar ili bilo koja druga zimnica, to je ozbiljan proces. Volim sve postepeno da odradim, a prvo i osnovno je da se dobro operu ruke. Ali ne samo deterdžentom da ne ostanu hemikalije, nego sodom bikarbonom jer ona ubija sve bakterije - detaljno nas Nada upućuje u proceduru. 

- Posle toga, sledi pranje tegli, a to je još ozbiljniji proces. Operem ih vrelom vodom, pa ih četkama dobrom oribam, onda ih sušim u rerni i tek su tada spremne za korišćenje - kaže pevačica i dodaje da tek tada paprike dolaze na red.

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

- Posle toga perem paprike, svaku detaljno proverim i očistim, pa ih tek onda pečem dok lepo ne pocrne da mogu lako da se ljušte - priča ushićena Nada i otkriva nam dalji tok pripreme ajvara.

- Kad ih ljuštim, svaki delić pažljivo skinem i stavljam ih na sušenje. Pošto već 34 godine pravim ajvar, naučila sam da je najbolje da se paprike na suše celu noć da ne bi izgubile sav sok, već pola noći, pa čekam do pola tri i onda ih skidam sa sušenja. I onda sledi kuvanje...- priča pevačica i dodaje:

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

- Kada kažu da je priprema laka, ljudi nemaju pojma. Kada skuvam paprike, odmah ih vrele ubacim u teglu i tada sledi moj trik i štos. Papriku stavim do vrha poklopca bukvalno da se jedva zatvori. Onda tegle uvijem u krpe, pa ih stavljam u korpu koju sam prethodno uvila u ćebe. Sve mora da bude dobro ugrejano, eto tako Nada pravi svoj čuveni ajvar - ispričala je pevačica za „Alo!“ u jednom dahu i dodala da pored ajvara pravi slatko od malina i dunja, kao i sok od paradajza.

- Osim ajvara, kuvam i slatko od malina, a te maline berem sama kod svojih prijatelja iz Bajine Bašte koji mi ih posle doteraju. Oni su mi i ove godine doneli i dunje, koje još nisam stigla da spremim, a to ću u sledećoj turi - kaže Topčagićeva koja je ove godine spremila više od 200 tegli ajvara.

Zimnica Nada Topčagić

Privatna arhiva

Zimnica Nada Topčagić, Foto: Privatna arhiva

Nas je interesovalo da li sav ajvar pojedu ona i njena porodica ili je ipak darežljive ruke.

- Ma kakvi, daleko od toga da mi sve pojedemo. Pa od tih 200 tegli najmanje pola podelim svojim prijateljima. Nama ostane tri-četiri tegle ajvara, a najdraže mi je kada me pohvale da pravim najbolju zimnicu - tvrdi Nada.

BONUS VIDEO

Veselo na svadbi Prijinog bivšeg! Pevač izabrao glamuroznu tortu na četiri sprata!