Milan Mladenović
printscreen
Milan Mladenović

printscreen

Milan Mladenović, Foto: printscreen

Dečak iz vode rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u najranijem detinjstvu je pokazao ljubav prema muzici. U šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem sedamdesetih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo“, nakon toga poznati sastav "Šarlo Akrobata", da bi najveću i to regionalnu slavu stekao u bendu "EKV".

„Šarlo akrobata“ nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva „Katarina II“ i Kojićeva „Discplina kičme“. Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla akrobate“ Ivica Vdović. U postavi „Katarina II“ grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, posle čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promenila ime u „Ekatarina Velika“ i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

1986. godine izlazi album sa pesmom "Ti si sav moj bol" koji "EKV" lansira direktno u zvezde. Postaju najpopularniji sastav i to ostaju sve do 1994. godine.

U Mladenovića je bila zaljubljena svaka devojka bivše Juge u to vreme, a o njegovom ljubavnom životu dosta se spekulisalo, ali se malo toga znalo. Poslednje godine života proveo je sa Majom Maričić koja je bila njegova najveća životna ljubav, i kojoj je posvećena pesma "Oči boje meda".

Nakon spektakularnog nastupa u Budvi 1994. godine, Mladenovića hitno prebacuju u bolnici, gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa, od čega i umire 5. novembra iste godine u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji. Milan je, kada je preminuo imao samo 36 godina i 35 kilograma, a njegovu smrt pratile su mnoge kontroverze.

Milan Mladenović

Printscreen

Foto: Printscreen

Prokletstvo grupe "EKV" nije uzelo samo Mladenovića, među živima više nisu ni Ivan Vidović (1961-1992), Margita Magi Stefanović (1959-2002) i Bojan Pečar (1960-1998), a 2013. preminuo je u Beogradu i dugogodišnji menadžer EKV Nebojša Grgić Grga.

Poslednji dan svog života proveo je sa Magdom, pozvao ju je na telefon i želeo samo nju da vidi.

Podsetimo, sve članove benda pratile su priče da konzumiraju narkotike što je u to vreme bila tabu tema i takođe se puno pričalo o njihovom burnom životu. Ostavili su iza sebe pesme koje traju i dan danas.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Milica

06.11.2020 12:51

Neosporno je da je bio dobar autor i muzicar ali ipak je njegovoj preranoj smrti sam sebi doprineo. Sta je to u tim ljudima tih godina bilo da se bodu u venu nije mi jasno. Citajuci puno toga o njima shvatio sam da odbrana lika i dela Milana tj fondacija ima veze samo sa novcem i ako se cini da je u pitanju prestiz. Dve strane se svadjuju i optuzuju jedni druge oko novca. Loka nije platio advokatu i Nikoli pare ? A cela javnost je upoznata sa jednim delom te price.... jednom reci JADNO