Jovana Joksimović
Screenshoot Prva
Jovana Joksimović

Ana Paunković/Alo!

Foto: Ana Paunković/Alo!

Dok se u medijima već mesecima spekuliše da li će Jovana Joksimović otići sa televizije Prva i preći u uredničku fotelju na novoj televiziji njenog supruga Željka Joksimovića, ona tvrdi da trenutno nema te ambicije, ali da nije isključeno da bi njegova ponuda u nekom trenutku mogla da je zainteresuje.

Šarmantna voditeljka Jovana Joksimović ističe da je ponosna na svog supruga Željka Joksimovića jer otvara čak tri nove televizije koje će, prema njenim rečima, biti pravo osveženje na našim prostorima, kao i da još uvek nisu konkretno pričali o njenom mogućem transferu jer trenutno ne može da joj ponudi program koji zadovoljava njenu sferu interesovanja.

Jovana i Željko Joksimović

Nenad Vujanović/Alo!

Foto: Nenad Vujanović/Alo!

- Imam posao na Prvoj i urednik sam programa. Željko otvara tri televizije, jedna će se baviti zdravljem, jedna će biti muzičko-zabavna, a jedna će biti dečji kanal. Uživam u toj energiji koju on i Manja Grčić imaju dok stvaraju ni iz čega nešto što je stvarno veliko i izgleda kao svetski proizvod, to sa ponosom kažem. Žao mi je što danas televizije sa nacionalnom frekvencijom jureći za rejtingom nemaju kvalitetne emisije u popodnevnim i večernjim satima, sve je to neka bleda kopija. Danas svi jutarnji programi slično izgledaju, kad napravite nešto drugačije, odmah vas prekopiraju. Dakle ta beskrupulozna krađa koja se danas dešava kada je reč o formi TV sadržaja i bezidejnost je nešto što mi se ne dopada danas na televiziji. Ako jedna televizija pokaže da serija u osam ima fantastičan rejting, onda će sve televizije da puste seriju u osam. E ovo će biti nešto drugačije i baš se radujem tome, baš će biti dobro - objašnjava Jovana, i otkriva da li joj je Željko ponudio da počne da radi za njega:

Jovana i Željko Joksimović slave rođendan ćerkama

Dejan Briza/Alo!

Foto: Dejan Briza/Alo!

- Ja sam prosto neko ko se bavi informativnim sadržajem, dnevnopolitičkim temama, to nije koncept koji moj suprug pravi. Tako da ako bude odlučio da otvara neku televiziju koja će biti informativnog karaktera, rado ću razmisliti o ponudi koju mi bude dao.

Jovana važi za jednu od britkijih voditeljki koja ne da na sebe i lako ume da izađe na kraj i sa neprijatnim gostima. Njen suprug isto tako deluje, pa mnogi ne mogu da zamisle kako izgleda kada se ovaj bračni par posvađa i ko tu prvi popusti.

- Mi se ne svađamo, ma koliko god to čudno zvučalo. Ja sam ovako hrabra samo na televiziji, a u privatnom životu sam poslušna - kroz širok osmeh je poručila voditeljka, i dodala da je Željko ne nervira, za razliku od gostiju u Jutarnjem programu.

Jovana i Željko Joksimović

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

- Gost me nervira samo kad se buni, a danas se svako buni. Svako ima svoje mišljenje o svemu, da kaže šta mu se ne sviđa, da li hoće da sarađuje sa vama ili ne. Danas teško da možete da postavite pitanje a da nemate posledice za to pitanje, to je ta neka atmosfera koja nije dobra.

Iako je često tema društvenih mreža na kojim se neretko pojavljuju skečevi vezani za emisiju koju uređuje i vodi, voditeljka kaže da nema običaj da ih prati, ali da joj često para uši koliko se priča o bitnim temama.

- Ne gledam skečeve na konto Jutarnjeg programa, ali primetila sam da se malo piše o sadržaju programa, sem kad je neka baš važna tema. Više se piše ko je šta obukao, imao šminku, uradio kao neki gest, a ne kao tema. Ništa mene to ne iznenađuje. Mi smo ljudi koji smo se odlučili na javni posao, samim tim javnosti smo dali pravo da svi imaju neko svoje mišljenje i komentar. U krajnjoj liniji, u odnosu na to mišljenje se formira i vaša publika koja bira da li će da vas gleda ili ne. Da se ne komentariše, to ne bi valjalo, to znači da ništa nije interesantno. Mislim da posle toliko godina posla ta vrsta zrelosti i svesti kod mene su stvari koje su sastavni deo moje profesije - kaže Jovana, i otkriva šta zamera današnjem novinarstvu:

Jovana i Željko Joksimović

E-Stock

Foto: E-Stock

- Smeta mi što ne postoji ta forma koja je postojala nekad, forma urednika. Što smo prestali da poštujemo svoje šefove i ljude koji su iznad nas. Što svi mislimo da nekim kraćim putem možemo da stignemo na bolje pozicije i što ne poštujemo hijerarhiju. Kad sam počinjala, vrlo se dobro znala ta hijerarhija i ko je se nije držao precizno, nije mogao ni da radi. Danas je sve to ako hoćete da slušate šefa - slušajte, ako ne - ne morate, uradite šta mislite da treba. Ako vam urednik ili šef kaže da to nije u redu, onda se borite za svoja prava da vas je neko cenzurisao, nemate poverenja da će vas neko naučiti poslu. To je neka atmosfera koja mi se ne dopada u novinarstvu i dovela je do toga da danas svako može da se bavi ovim poslom. Mislim da svako može da postane voditelj i da je svako dobio priliku, a ne mislim da je to dobro za novinarstvo, ali tako je kako je.

Jovana je započela uspešnu voditeljku karijeru na Javnom servisu, a nedavno kada ju je starija koleginica Mira Adanja Polak pitala zašto se ne vrati na RTS, njen odgovor je bio da je niko nije zvao. Ona je sada pojasnila na šta je tačno mislila.

- Mi smo svi, žargonski rečeno, roba na tržištu, radite na jednoj televiziji, pa odete na drugu jer dobijete bolje uslove ili zato što ste nezadovoljni nečim. Tad kad me je Mira pitala rekla sam da me niko nije zvao, što ne znači da bih se vratila da me je zvao - kaže voditeljka, i otkriva pod kojim okolnostima bi se vratila na RTS:

- To je vrlo kompleksno pitanje. Ja sam otišla zato što mi je negde bilo ponuđeno nešto za šta sam mislila da će mi biti bolje, i nikad se nisam prešla i nikad se nisam kajala. Da li bih se vraćala, pravo da vam kažem, ne znam.

Komentari (1)

Filip

16.03.2020 02:59

Zeljko otvara tri televivizije?!?!?!. Aj da su tri pijacne tezge, ali tri televizije?