Jašar Ahmedovski, Saša Popović
Marko Metlaš/Nenad Vujanović/Alo
Jašar Ahmedovski

Nenad Vujanović

Jašar Ahmedovski, Foto: Nenad Vujanović

Jašar Ahmedovski važio je za jednog od najpopularnijih pevača bivše Jugoslavije, ali ga poslednjih nekoliko godina sve manje ima u javnosti.

On je u iskrenom razgovoru za VIP progovorio o kolegama, nezavidnoj situaciji na estradi i kumstvu sa direktorom „Granda“ Sašom Popovićem, a potom istakao da nikada nije ni znao, ni želeo da se gura u prvi plan kako bi njegova karijera bila u centru pažnje javnosti.
Osim toga, Ahmedovski je objasnio da estradom vlada pomodarstvo u kojem ne želi da pliva, otkrio zbog čega se ne druži sa kolegama, a potom istakao da je supruga Snežana njegova najveća podrška.

Da li je današnjim pevačima lakše da uspeju na estradi nego što je bio slučaj kada ste vi počinjali?

- U neku ruku bi moglo da se kaže da je lakše, budući da imaju čitave televizije, produkcije, sponzorstva, menadžere oko sebe i iza sebe, ali kod njih je problem što ih ima toliko mnogo, da je izuzetno teško isplivati. Kada smo mi počinjali, samo su pevači mogli da se bave pevanjem. Danas bi svako da bude pevač i svako jeste pevač.

Koliko sujete ima na estradi?

- Ne samo na estradi, sujete ima svuda. U banci, u sportu, na fakultetima, u supermarketima. Toga je uvek bilo i uvek će biti. Čini se da je ljubomore najviše na estradi jer se estrada prati i loši odnosi su eksponirani u javnosti.

Da li ste vi imali neka neprijatna iskustva sa kolegama?

- Dugo sam na estradi i svega je bilo. Zavisti, nesuglasica i razočaranja, ali nikada nisam bio tip koji voli da se sukobi i pravi skandale. To me uopšte nije zanimalo i nikada se nisam gurao u prvi plan kako bi se o meni pričalo ili pisalo. Nisam komentarisao kolege, nisam im se mešao ni u šta, već sam uvek gledao u svoje dvorište. Nikoga nisam ni uvredio ni povredio, sam sam se izborio za sve što sam stekao i ponosim se time što im kao takav nisam bio zanimljiv.

Da li vam je žao što se niste više borili da ostanete u centru pažnje?

- Ni pod razno mi nije žao. Nikada nisam bio takav čovek, niti bih umeo nekoga da vučem za rukav. Kada imam šta da predstavim, predstavim. Kada mogu da dođem u emisiju, dođem, ali nikada ništa nisam radio na silu, niti bih tako radio.

Šta mislite o golotinji koja sada vlada među pevačicama?

- Svako ima pravo da radi kako misli da treba sa sobom i svojom karijerom. Nije čudno da se onaj ko nema talenta za muziku i pevanje okreće golotinji. To nije ništa novo, ali meni to ne smeta. Ko voli, nek izvoli. Meni ni iz džepa ni u džep.

Saša Popović

Rajko Ristić/Alo!

Saša Popović, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Ne može svako da se pohvali da mu je kum direktor „Granda“?

- Kada sam Saleta uzeo za kuma, uzeo sam ga jer je dobar drug. Poznajemo se otkako je počeo saradnju sa Lepom Brenom i vezuje nas višegodišnje drugarstvo. Nikada me nije interesovalo to što je direktor produkcijske i izdavačke kuće.

 Jedan ste od najangažovanijih pevača. Planirate li neki veliki koncert?

- Zato što su veliki koncerti postali pomodarstvo, zato ih i ne pravim. Uz poštovanje prema pevačima koji su zaslužili najveće i najuspešnije koncerte, kada se sagleda ko sve danas puni te arene, izgubim želju da učestvujem u tom pomodarstvu. Meni je dovoljno priznanje da moju muziku slušaju razne generacije. Od najstarijih do najmlađih.

Niste izgubili želju da nastupate?

- Nisam izgubio želju da nastupam i verujte da se dešava da spojim nekoliko nedelja bez pauze. Volim svoju publiku i poštujem svaki dolazak na moje nastupe. Znam da onima koji me svih ovih decenija prate dugujem koncert, ali i kada ga budem održao, to neće biti ništa pompezno, već u intimnoj atmosferi.

Ne planirate penziju?

- Kome muzika jednom uđe u krv, on može sve osim da je ostavi. Muzikom se bavim otkako znam za sebe i nikada nisam poželeo da imam neko drugo primarno zanimanje. Možda bi bilo lakše baviti se nekim drugim poslom, ali to onda ne bi bilo to.

Kako vam se čine novi muzički pravci?

- Svi smo mi svesni koliko se novih muzičkih pravaca pojavilo. Nikada me to nije preterano zanimalo i nisam menjao muzički pravac kojim sam počeo. Imam svoj stil kojem sam ostao dosledan i nikada se ne bih menjao zbog novih trendova. Pevač sam kakav jesam i ne bih eksperimentisao. Naravno, poštujem svačiji trud, ima izvođača koji su postigli veliki uspeh i tom novom vrstom muzike i to niko ne može da im ospori.

Jašar Ahmedovski

Nenad Vujanović

Foto: Nenad Vujanović

Šta biste mogli da kažete o izvođačima koji na nastupima koriste autotjun i pevaju na plejbek?

- Sve što bih rekao o tome ljudi bi pogrešno protumačili i uvredili se. Ipak, moram da kažem da se na tim nastupima tek vidi koliko ne znaju. Ranije ste morali pesmu da snimate sa orkestrom, i to u jednom dahu. Danas snimaju reč po reč. To što rade ih skupo košta kada dođu u diskoteku. Pa prvi moj kum Saša štancuje takve pevačice, ali ko bi mu zamerio kada je takvo vreme.

Za vas kažu da izgledate mlađe nego što zapravo jeste?

- Za to bih mogao da se zahvalim dobroj genetici. Bavim se sportom, pratim modu i veliki sam ljubitelj moderne garderobe, a pored svega toga volim život. Oduvek je bilo tako i drago mi je da i dalje primam takve komplimente.

Jedan ste od retkih koji su uspeli da sačuvaju brak. Kako?

- Supruga i ja smo zajedno otkako smo bili klinci i naš odnos oduvek se zasnivao na poverenju i neizmernoj podršci. Ona je meni bila vetar u leđa, ja sam bio njen vetar u leđa i zato je naš brak opstao sve ovo vreme.

Uz čije pesme znate da polomite čašu?

- Zaista ima mnogo kolega čije pesme veoma volim da slušam i oduzelo bi dosta vremena kada bih sve nabrajao. Eto, volim pesme koleginice Nade Topčagić, Milančeta Radosavljevića i pokojne Branke Stanarčić. Pevača koji stvarno znaju da pevaju i koji muziku doživljavaju na pravi način. Takođe, Šabanove stare pesme će večno živeti.

Jašar Ahmedovski

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

 

Komentari (1)

Moje cutanje skupo kosta

15.01.2020 14:57

Vidim ceo dan mi nesto zvoni u usima, tek sada sam ukapirao zbog ceka.