Kleopatra
Printscreen
Kleopatra

Printscreen

Foto: Printscreen

Od momenta kada se prvi put pojavila na televiziji i predstavila kao Kleopatra, “kraljica među prorocima”, ova osoba izazvala je brojne kontroverze u vezi s tim da li je promenila pol.

Ono što je ostalo nepoznato je da je priznala promenu pola novinaru Nebojši Tošiću iz sarajevskog lista "As", ali pod imenom Dušica Ilić. Tako je 1985. Dušica ispričala kako je doživela tu operaciju i zauvek napustila identitet muškarca pod imenom Dušan. Nakon ovog intervjua, Kleopatra, odnosno Dušica, zauvek je zaćutala o operaciji promene pola.

Kleopatra

printscreen

Foto: printscreen

- Koštalo me je mnogo truda i živaca da me okolina prihvati ovakvu kakva sam. Išla sam da pevam iz mesta u mesto, iz kafane u kafanu, sa vašara na vašar. Bio je to mukotrpan i težak put, ali i jedini da preživim. Potajno sam želela da izvršim operaciju, da konačno postanem ono što jesam. Ali, moja želja nije bila dovoljna. Noćima sam plakala kada se vratim iz kafane, gde sam pesmom uveseljavala druge. Plakala sam od nemoći zbog saznanja da ću teško zaraditi novac za operaciju, da će možda mnogo godina proći pre nego što ostvarim svoju najveću i jedinu želju - otkrila je tada za "As" Kleopatra, koja se pevanjem bavila kako bi sakupila novac za operaciju promene pola u nemačkom gradu Vizbadenu, a kako ni kao anonimna umetnica nije zarađivala dovoljno, put do ostvarenja tada najveće životne želje bio je trnovit.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Srb VIP (@srbija.v.i.p) дана 26. Мар 2020. у 2:47 PDT

- U početku je bilo i podsmevanja i neukusnih šala, ali uspela sam da se održim i da sve otrpim. Pisanje o meni, pa moje pojavljivanje na televiziji, sve mi je to donelo i veću popularnost. Kolege pevači počeli su da se javljaju. Nudili su pomoć, predlagali da održe koncerte na kojima bi pevali za mene. Novac prikupljen na taj način bio je namenjen operaciji - ispričala je Kleoptra, koja je 1985. imala 24 godine, a pre toga je obavila promenu pola.

Novčanu pomoć za Dušanovu, odnosno Kleopatrinu operaciju promene pola, kako je navedeno u tekstu, tada su dali mnogi, a najviše pevači poput Šabana Šaulića, Hasana Dudića, Merime Njegomir, Miše Mijatovića, Miroljuba Aranđelovića Kemiša i drugih.

Kleopatra

Printscreen

Foto: Printscreen

Put u Vizbaden Dušanu su platili prijatelji iz Rume, jedni od retkih koji su ostali uz njega. Nakon operacije, Kleopatra se pripremala da izda novi album, međutim, promenila je životni put i postala proročica. Zbog čega je bacila mikrofon i dohvatila se kugle, ostalo je nepoznato.

- Pisala sam bolnici za plastičnu hirurgiju Univerzitetske klinike u Vizbadenu. Nisam dugo čekala na odgovor. Rekli su mi da mogu da dođem na preglede, a kako su to poslovni ljudi, odmah su mi rekli i cenu operacije. Zavrtelo mi se u glavi od sume koja je bila navedena. Ipak, nisam gubila nadu - ispričala je balkanska proročica, tada pevačica, koja je ubrzo potom saznala i svoju dijagnozu.

Kleopatra

Printscreen

Foto: Printscreen

- Jednog dana, dok sam pevala u Bijeljini, stigao mi je poziv za vojsku. U knjigama su me vodili kao muškarca i nije bilo druge. Pozvali su me u Sarajevo, u Vojnu bolnicu. Nakon pregleda, specijalisti iz te bolnice dali su mi papire: na jednom je pisalo da se oslobađam od vojne obaveze, a na drugom dijagnoza - hermafroditizam - otkrila je tada proročica novinarima sarajevskog lista.

- Gotovo tajno krenula sam u Nemačku i obrela sam se u Vizbadenu. Tražila sam doktora Roberta. On mi je pisao i njemu je trebalo da se javim. Kako ne znam nemački, nosila sam na papiru zapisane sve podatke. Nedaleko od ulaza, stajala je neka žena. Ispostavilo se da je Jugoslovenka. Bila je to Marija Stilinčević. Nikada je ranije nisam videla, a bila mi je kao najrođenija. Radila je tamo i odlično govorila nemački. Ona me je i povela do doktorovog kabineta. Prevodila je svaku moju reč. Doktor je pogledao i moje pređašnje nalaze iz Jugoslavije, prevedene na nemački. Važna mu je, ipak, bila moja želja. Upitao me je da li stvarno želim da promenim pol. Otvoreno mi je rekao da više nema povratka. A ja povratak nisam ni želela. Posle višesatnog razgovora sa mnom, psihijatar i psiholog nisu imali nikakvih primedbi na moju želju. Dali su zeleno svetlo - pričala je proročica i na kraju otkrila kako je izgledala operacija kojom je Dušan postao Kleopatra.

Kleopatra

Printscreen/Facebook

Foto: Printscreen/Facebook

 - Sećam se samo bleštavih svetala iznad glave i umirujućeg doktorovog glasa iz operacione sale. Utonula sam u prazninu. Nakon operacije, koja je trajala četiri sata, probudila sam se u svom apartmanu. U prvi mah nisam znala gde sam i šta se sa mnom događa. Nasmejala sam se. Nešto me je žignulo i uzviknula sam. Rukama sam opipala stomak. Pod prstima sam osetila zavoje. Pa meni su ponovo operisali slepo crevo - kroz smeh je ispričala vidovnjakinja i nastavila svoju ispovest.

Kleopatra

Printscreen/Facebook

Foto: Printscreen/Facebook

- Lekar se smešio i tražio da ustanem. Oprezno sam spustila noge na pod i stala. Ništa me nije bolelo. Zatim mi je pokazao da čučnem. Zar odmah posle operacije?! No, poslušala sam ga. Verovala sam mu i znala sam da ono što traži nije slučajno. Čučnula sam, bol me je presekao, ali nije bilo strašno. Sve je bilo u redu. Doktor mi je pružio ruku, a potom me pomilovao po kosi. Rekao mi je da ponovo legnem. "Sada ste žena", rekao je - ispričala je Kleopatra do čijeg komentara povodom njenog starog intervjua nikada niko nije uspeo da dođe.

Kleopatra

Printscreen/Facebook

Foto: Printscreen/Facebook