SMRT KOJA JE IZAZVALA RAZDOR NA ESTRADI Da li se sećate gospođe Božen? Umrla je iznenada, a na sahranu joj je došla samo jedna pevačica!

Gledali smo je mnogo puta na TV ekranima, a njen životni put nismo znali...

Božen Žumbor
Foto: screenshot

Božen Žumbor bila je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu.

Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci.

- Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja - pričala je Božen pričajući o svojim radnim počecima.

U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre Čuljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada je sve češće dolazila u Srbiju.

Božen
Foto: Printscreen/Youtube

Kako je sama isticala otkrila je planine Rtanj i Zlatibor i u njih se zaljubila provodeći svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima.

- Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici - izjavila je Božen.

Nakon lekovitog bilja, svom kozmetičkom interesovanju je nedugo potom proidodala alge.

Svoje preduzće "Božen kozmetiks" Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama stvarajući jednu od vodećih domaćih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike....

Božen
Foto: Alo.rs

Umrla je 4. 10. 2012. godine na VMA zbog visokog krvnog pritiska.

Iako je porodica tražila da Božen Žumbor bude sahranjena u krugu najbližih, Neda Ukraden je otišla tada u Hrvatsku da isprati dugogodišnju poznanicu na večni počinak, a zatim je iznela svoje ogorčenje na estradu, koja nije prisustvovala sahrani.

- Iako nismo bile previše bliske, toliko koliko sam je poznavala, bila je za mene kao cvet u polju korova, kao anđeo među hijenama, kojima je očigledno bila okružena - izjavila je svojevremeno Neda.

Neda Ukraden
Foto: Alo/Dejan Briza

Međutim, pevačica Zorica Marković tada je bila revoltirana Nedinom izjavom da je Božen bila okružena hijenama, kao i da je imala lažne prijatelje.

- Zanemela sam na tu izjavu. Boli me uvo šta priča Neda Ukraden, koja diže nos već 30-40 godina. Poštujem njenu karijeru, njene godine i njen uspeh, ali joj ne treba da ovako priča, da ja ne bih rekla šta sve znam - istakla je sadašnja učesnica "Zadruge" i dodal:

Zorica Marković
Foto: Alo.rs/G.T.

- Već sam rekla da ću Božen biti dužnik ceo svoj život. Raspitala sam se kada je sahrana i saznala sam da njena majka želi da to bude u krugu porodice. Ispoštovala sam volju te žene jer je najteže kada roditelj sahranjuje dete - izjavila je Markovićeva.

Povezane vesti

 • Korisnik: Dr
  25/03/2020 - 09:53
  Imao sam cast da je upoznam i pomalo lecim. Nije bila disciplovani pacijent, lekove za pritisak nije pila. Bila je veliki borac i lepa zena neka joj dusa u miru pocivaZ
 • Korisnik: Ja
  24/03/2020 - 16:55
  Divna zena,zadovoljstvo je bilo poznavati je,brinula se o drugima.
 • Korisnik: Ja
  24/03/2020 - 16:53
  Divna zena,bilo je zadovoljstvo poznavati je.
 • Korisnik: Samosvesna građanka
  24/03/2020 - 14:11
  Boženina fitma je pored ostalih proizvoda, imala i prodavala je i ,,Biomed 4'' za mršavljenje a nikad nije uspela da bar malo smrša, ali je ipak zaradila za odličnu kuću i za odličan život.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi