Erik Sade
Foto: Profimedia/Profimedia

Satanistički ritual, golo međunožje, pa i nekoliko skandala obeležili su prvu polufinalnu noć Pesme Evrovizije. Jedan od njih je priredio ni manje ni više nego predstavnik zemlje domaćina.

Erik Sade izveo je numeru "Popular" kojom je predstavljao Švedsku na Evroviziji 2011. godine i na ruci je nosio palestinsku maramu. Njegov otac je palestinskog porekla i pevač je pre izlaska na binu u Malmeu najavio da će uraditi nešto čime će izraziti protest protiv toga što je Izraelu dopušteno da usčetvuje. Što je najvio, on je i uradio, a javnost je osudila taj njegov potez.

Erik Sade

Profimedia

 

Isto su učinile i švedska televizija (SVT) i glavni organizator, Evropska radiodifuzna unija.

- Veoma nam je žao što je svoje učešće iskoristio na ovaj način - rekla je za AFP izvršna producentkinja televizije Eba Adelson i dodala da je grubo prekršio pravila takmičenja.

Drugi izvođači pozivali su na prekid vatre ili govorili protiv Izraela, ali im je rečeno da ne pokazuju političke poruke tokom nastupa.

Eden Golan

Profimedia

 

Zbog svega toga, organizator je izraelskoj takmičarki Eden Golan rekao da ostane u svojoj hotelskoj sobi.

- Došla sam ovde da pokažem svoj glas, da podelim svoju ljubav, moj dar od Boga i uz nadu da ću navesti ljude na nešto osete i da ću ostaviti trag na njihovim dušama i da ću ujediniti muzikom - rekla je za Rojters Eden Golan.

Dvadesetogodišnja pevačica takmiči se sa numerom "Uragan", koja se prvobitno zvala "Oktobarska kiša". Ime pesme i delovi teksta promenjeni su jer su bili sporni organizatoru takmičenja, Evropskoj radiodifuznoj uniji, zbog navodnih referenci na 7. oktobar prošle godine kada je militantna grupa Hamas izvršila napad na Izrael.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading