Nada Topčagić
Foto: ATA IMAGES/Foto: ATA Images

Aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu proglasio je pobedu na izborima za gradonačelnika u najvećem gradu u Turskoj.

Veliki broj njegovih pristalica izašao je na ulice Istanbula kako bi uz pesmu i parole proslavio pobedu opozicije na lokalnim izborima. U jednom trenutku gradom se zaorila pesma srpske pevačice Nade Topčagić „Jutro je”, zavijorile su se jugoslovenske zastave, a prisutni su zaigrali i kolo.

Nada Topčagić

Foto: AP

 

Stihovi „Kad te nema bolje da se nisam ni probudila“ odzvanjali su istanbulskom Balkanskom mahalom isto kao i 2019, kada je Imamoglu prvi put pobedio na izboru za gradonačelnika.

Tom prilikom pevačica je za domaće medije otkrila da je jako iznenađena što Turci uglas pevaju njenu pesmu.

- Kada sam videla koliko je ljudi horski pevalo „Jutro je“, bila sam jako iznenađena. Naježila sam se, šta da vam kažem. Ta pesma je stara 30 godina i još uvek živi - rekla je o tome pevačica pre pet godina za domaće medije, i dodala:

Nada Topčagić

Foto: ATA Images

 

- U Istanbulu je pevao mahom naš narod, Novopazarci i okolina. Pobednička stranka me je zvala da dođem da im gostujem, ali ne verujem da ću prihvatiti poziv. Ja sam apolitična, ne opredeljujem se na taj način niti tako delim publiku. I ovde kada bi me pozvali da pevam na nekom političkom skupu, ne bih pristala. Bilo da je pozicija ili opozicija.

Ovaj put Nada se nije oglašavala, da li zbog zdravstvenog stanja jer je nedavno  završila u Urgentnom centru ili iz principa - zasad nije jasno.

Inače, numera „Jutro je“ je snimljena daleke 1991. godine, a svetsku popularnost je stekla 2021, kada se uz njene taktove na festivalu u Sanremu pojavio fudbaler Zlatan Ibrahimović. I mada tekst govori o čežnji za ljubavnikom, često je pevaju navijači kada proslavljaju pobedu svog tima.

Balkanska mahala često završi u restoranu Avlija

Novinar i glumac iz Istanbula Jusuf Emin je istakao da su numeru „Jutro je“ pevali u delu grada koji se zove Jildirim mahala, ali je u narodu poznatiji kao Balkanska mahala.

- Većina od 200.000 stanovnika tog kvarta ima balkanske korene. Tu uglavnom žive Balkanci iz Raške oblasti, Sjenice, Tutina, Rožaja, Bijelog Polja. Najviše je Bošnjaka, ali ima i Makedonaca. Može da se kupi bosanski burek, ima dosta ćevabdžinica, a tu su i restorani koje svi obožavaju „Avlija“ i „Prava pita“ - rekao je za Bi-Bi-Si Emin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading