aleksandra janković
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

Glumica Aleksandra Janković bila je žrtva jedne vrste seksualnog zlostavljanja i to sa samo pet i po godina.

Naime, ona je otkrila da je slušala koleginicu Danijelu Štajnfeld, koja je pričala na temu silovanja i za to optužila glumca Branislava Lečića, koji je kasnije pravosnažno oslobođen, a pomenuti slučaj je kod Aleksandre probudio osećaj stida.

- Slučajno sam došla do podkasta gde je Danijela pričala o svom slučaju, završilo se i osvestila sam da sam nekoliko sati sedela nepomično na stolici. Vratile su mi se neke stvari otkada sam bila mala, potisnula sam ih, a tog su tipa. Imala sam pet i po godina. Koliko toga potisnemo i svesno i nesvesno, tom biću postaje nemoguće živeti, a problema i odgovornosti je sve više kroz život. Došla sam do osećaja stida koji mi je tada prouzrokovan. Šta dete od pet i po godina zna? Možda zna za strah... Ti ne znaš šta ti se događa, a znaš da to nije dobro. Zašto se tada ne kaže roditeljima, koji su bili fenomenalni? Srce je krenulo da mi radi, umirila sam se, povezala sam se sa tom situacijom emotivno i slikom, rekla sam sebi: “Opraštam ti”. I dalje tih tragova ima. Šta je to što drugome možeš da oprostiš, a sebi ne? Nema napretka dok ne razumemo drugu osobu.

Aleksandra igra glavnu ulogu u seriji "Azbuka našeg života". Njen lik prolazi kroz teške trenutke u toku razvoda, a onda i nasilja.

- Ti si posle razvoda pogubljen, znam to iz ličnog iskustva, držalo me je dete u potpunom fokusu jer je ono najvažnije. Tu sam pogubila sebe. Stvoriš identitet jake osobe koja je šuplja sa svih strane. Ljudi koji su dugo u toksičnom odnosu, oni stvaraju drugi identitet. Moj lik Vesne u seriji “Azbuka našeg života” pada u potpunu komu iz koje ne može da izađe. Odvaja je osećaj stida, a ja sam intimno osetila taj duboki stid i mrak. Stid ima miris i ukus, i sadržaj... Isušuje te i skuplja. To je na kraju i fizička stvar. Rekla sam da neću da se informisati, slomiću sebe i proći ću masakr. Ne koči ih strah, nego stid. Nisam mu našla odgovor, nije to jednostavna tema. Najviše sam mislila na žene koje ćute, da njih podstaknem.

- Živeći to pet meseci, Rašu sam zbog toga prezirala, lično sam sve doživljavala. Um ti je u ludilu. Osećala sam se kao žrtva. Srećom da je nit zdrave pameti govorila: “Ovo je Vesna, nisi ti” - rekla je i dodala:

Imam sina, počela sam zbog toga da razmišljam ko su ti muškarci, koje su njihove priče, da li je to rođeno ili stvoreno, ko ih stvara? Sin ti ima 27 godina, koliko ga poznaješ, koliko intime delite... On je pametan, lep, beskrajno empatičan, a da li je? Krenula sam od sebe i smrzla sam se. Odakle kreće nasilnik? Nisu svi iz takvih porodica. Serija će nužno povući ogromne osude, a ta prašina kada padne, moramo da se zapitamo odakle potiče, možda potiče baš od nas - rekla je glumica u podkastu "Snaga uma".

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading