Imanje Miloša Bikovića
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Dokumentarni film "Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi" prikazan je u ponedeljak u Ruskom domu, a ovo ostvarenje spojilo je glumca Miloša Bikovića i njegovog rođenog brata Arhimandrita Mihaila Bikovića prvi put pred kamerama.

Milošev brat, Iguman manastira Jovanje, ugostio je rediteljku filma sa kojom je govorio o vezi ruske i srpske pravoslavne crkve, dok je Miloš sa njom prošetao manastirom u gradu Volokolamsku u Rusiji osvrnuvši se tom prilikom na srpski zavet koji je ostavio Sveti Sava.

Zasnovan na žitiju svetitelja, film je baziran na temi viševekovnih veza srpskog i ruskog naroda. Filmska ekipa iz samog srca Rusije i Volokolamskog kremlja odlazi put Beograda kao i mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kome je podignut velelepni hram u čast i spomen svetitelju - jedna od najvećih pravoslavnih svetinja.

Film prikazuje drevne manastire - mesta koja je Sveti Sava posećivao i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

U ovom ostvarenju učestvuju sveštenstvo SPC i prof. Miloš Ković, Georgij Engelgard.

Miloš je jednom prilikom govorio o svom starijem bratu i o tome kako je došlo do odluke da se zamonaši.

- Moj brat je otišao u manastir kada je imao 22 godine, a studirao je s potomcima ruskih emigranata koji su došli u Srbiju nakon Oktobarske revolucije. Važno mi je da kažem da s njim pričam kao sa bratom, ali se uvek setim da je on ipak monah koji je svoj život posvetio Bogu. Ponekad, u razgovoru poželim da mu protivurečim, ali umesto toga, uvek mu kažem: "Razmisliću o tvojim rečima" - rekao je Miloš tada za rusko izdanje magazina "Esquire" i otkrio razlog zbog kog se Mihailo zamonašio:

- Objasnio mi je da nikada nije osetio takvu punoću života i da ju je pronašao jedino u dodiru sa Bogom. Kada je moja slava premašila sve ono što sam očekivao, sećam se da mi je brat rekao: "Sada više nisi bitan samo ti. Sada si postao simbol." On je na neki način počeo da mi se divi, iako ja to nikada nisam očekivao jer je to neobično za jednog monaha. On dobro zna koliko i kada se ja lomim i sumnjam u sebe - pričao je Miloš tada.

Podsetimo, nedavno se pojavila vest da ministarstvo iz Kijeva optužilo je glumca Miloša Bikovića da podržava gebocid i krši međunarodno pravo.  Naime, oni su na društvenoj mreži "Iks" objavili video koji prati montirani snimak Bikovića u kojem se prepliću njegove filmske uloge i replike iz scenarija sa njegovim izjavama o Rusiji, ali i nagrade koje je dobio od Moskve i Srbije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading