DANAS BI DRAGAN NIKOLIĆ NAPUNIO 80 GODINA Umro je posle duge i teške bolesti, ova želja mu se nikad nije ostvarila
Foto: Youtube/Printscreen

Dragan Nikolić je oličenje punokrvnog beogradskog momka. Pokreti mačke, neprestani oprez, korača kao da se prikrada. Mršav kao hrt. Izbegava da priča o apstrakcijama, radije upotrebljava dečački cinizam nego ispovedački ton. To je jedno od onih lica koje godinama prolaze Beogradom i postoje pokraj nas. To su momci koji pridržavaju uglove kuća da se ne sruše, a istovremeno žvaću žvaku gledajući filmove Džona Vejna. Nešto što bi možda neke žene nazvale: dete-muškarac.

DANAS BI DRAGAN NIKOLIĆ NAPUNIO 80 GODINA Umro je posle duge i teške bolesti, ova želja mu se nikad nije ostvarila

Foto: Youtube/Printscreen

 

Ovako je jedan beogradski šmeker, Moma Kapor, opisao drugog: da je poživeo, danas bi Dragan Nikolić proslavio osamdeseti rođendan. Otišao je prerano, u 73-oj, taj večiti mladić naše scene, šarmer i mangup, a u biti stidljiv, odmeren i delikatan čovek i umetnik. Nezaboravni Džimi Barka, Prle, Flojd, Vlah Alija, Stole Haringa, Karuzo, Popaj... Godinama je "pridržavao" najbolje kadrove naših filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava, postajući legenda još za života.

Rođen je 1943. godine u ratnom Beogradu. Detinjstvo je proveo na Crvenom krstu, u blizini Savremenog pozorišta (današnjeg BDP), a kada se prvi put krišom popeo na prozor i ugledao našminkane i kostimirane glumce, ostao je zauvek opčinjen magijom ovog prizora. Kao najmlađi student, sa sedamnaest godina, upisao je "iz prve" Akademiju dramskih umetnosti. Za prijemni je odabrao monolog Toma iz "Staklne menažerije" Tenesija Vilijamsa i recitaciju, a za muzički deo ispita - Andrijana Ćelentana i "Dvadeset četiri hiljade poljubaca". I već tada, njegovo totalno odsustvo sluha postaće, takođe, deo šarma koji će suvereno demonstrirati na televiziji ("Maksimetar" i "Obraz uz obraz"), filmovima "Kad budem mrtav i beo" i "Ko to tamo peva", pa i "Kosi" Ateljea 212. Uostalom, čega god bi se dotakao pretvarao je u prednost, dajući joj nepoonovljivu boju svoje harizmatične ličnosti.

- Kao glumac unosim veliki deo sebe, tu nema misterije i velike tajne. Kod onoga što mi je predloženo tekstom, preko onog što mi predlaže režija, ja izvlačim neke stvari iz svog fundusa i tražim prepoznatljive šifre, neka tumačenja koja su takođe prepoznatljiva i onima koji me gledaju - objašnjavao je u jednom novinskom razgovoru popularni Gaga.

DANAS BI DRAGAN NIKOLIĆ NAPUNIO 80 GODINA Umro je posle duge i teške bolesti, ova želja mu se nikad nije ostvarila

Foto: Youtube/Printscreen

 

Filmsku karijeru počeo je već 1964. ulogom u filmu "Pravo stanje stvari". Tri godine kasnije, pojavio se u "Deci vojvode Šmita", u maloj ali dovoljno markantnoj ulozi da ga zapazi Živojin Pavlović i poveri onu glavnu: Džimija Barke u filmu "Kad budem mrtav i beo". Tako je već na početku karijere postao zvezda "crnog talasa" i tom činjenicom će se zauvek ponositi. Ovaj film mu je odredio dalji glumački put, jer su ga zbog njega izbacili iz angažmana Pozorišta "Boško Buha" u kome je počeo teatarski život. Film će odrediti i njegovu privatnu sudbinu. Na snimanju "Horoskopa" 1969. upoznao je Milenu Dravić, s kojom se venčao tajno 1972, u pauzi snimanja sledećeg ostvarenja, "Kako su se volele dve budale". A kako su se voleli Milena i Dragan svedočiće naredne decenije kroz koje su prolazili nerazdvojno, "obraz uz obraz", postajući najmarkantniji glumački par jugoslovenske scene.

Na poziv Nebojše Komadine, ipak, nastavio je život u pozorištu. Otvorila su mu se vrata Ateljea 212, a Mira Trailović i svi ostali upravnici videli su u njemu nezamenjivog člana kuće. Naravno, i čuvenog bifea. Kako je svedočio Novica Nikić, dugogodišnji šef bifea, u ovom prostoru Dragan je bio najbrži. "Kupovao" je štoseve, tražio način da priđe društvu i osvoji svoje mesto, koje je bilo ništa manje značajno od onog na pozornici. I tu, među starijim pozorišnim "alama", Gaga je plenio bez ostatka, srećan (kako je sam govorio) što uvek može da pobegne u san koji se zove pozorište, jer "ono je sklonište, azil za glumce".

DANAS BI DRAGAN NIKOLIĆ NAPUNIO 80 GODINA Umro je posle duge i teške bolesti, ova želja mu se nikad nije ostvarila

ATA Images

 

Posle snimanja filma "Sezona mira u Parizu", iz Francuske je stigao poziv da se okuša i na međunarodnoj sceni: dobio je glavnu ulogu u komadu Maksima Gorkog "Na dnu" (Theatre de la Vill). Dug je spisak filmskih i TV ostvarenja u kojima je, već na "pojavu", Gaga Nikolić ostavljao neizbrisiv trag: "Otpisani", "Nacionalna klasa", "Ko to tamo peva", "Banović Strahinja", "Nešto između", "Sivi dom", "Idemo dalje", "Poslednji krug u Monci", naravno, i "Balkan ekspres" - koji je okupio, verovatno, glumački "drim tim" svih vremena.

Preminuo je 11. marta 2016. godine, posle duge i teške bolesti u Beogradu. Ostala mu je neostvarena želja da snimi film koji bi se zvao "Suze mog jastuka", sa autobiografskim crticama iz njegovog života. Sve ostalo je ostvario. Nagrade, priznanja, i ono najvažnije - beskrajnu ljubav publike. Ostvarilo se i više od skromne želje koju je izrekao primajući Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, 2000. godine:

- Kroz čitavu karijeru nastojao sam da u sebe utkam ono što je pisalo na špici filma: "I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem"...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading