OVIH PET ZEMALJA IMA PRIVILEGIJE! Otkrivena tajna Evrovizije, oni se uvek plasiraju direktno u finale, a za to postoji jedan razlog
Foto: Alo/Printscreen

U utorak i četvrat održale su se polufinalne večeri prestižnog muzičkog takmičenja i ukupno je 20 zemalja prošlo u finale, međutim pet zemalja ne učestvuju u polufinalnim večerima, nego svake godine direktno upadaju u finale Evrovizije.

Ako ste primetili da su Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija uvek u finalu - to nije zbog publike ili kvaliteta pesme, nego zbog pravila takmičenja.

Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija nazivaju se zemljama Big Five (Velika petorka) i po pravilima su uvek direktno u finalu. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Evroviziju posle 14-godišnje pauze nazivaju se Big Five i one su najveći finansijski saradnici EBU (Evropske radiodifuzijske unije), koja organizuje takmičenje, a i osnivači istog.Ukrajina je takođe u finalu budući da je ona prošlogodišnji pobednik Evrovizije, ali nije u mogućnosti da organizuje takmičenje zbog trenutne situacije u toj zemlji, ulogu domaćina preuzela je Velika Britanija.

Podsetimo, Luke Black je našoj zemlji, nakon glasanja publike, u prvom polufinalu uspeo da obezbedi plasman u finale, a večeras je nastupio pod rednim brojem 5 sa pesmom "Samo mi se spava" i eksplozivnim nastupom oduševio sve.

NEMAČKI PREDSTAVNIK ZALEDIO PRISUTNE SVOJIM STAJLINGOM I NASTUPOM Izašao na scenu u šljokičastim štiklama, a onda krenuo da uvija! (VIDEO)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading