NA VRHUNCU SLAVE SE POVUKLA Važila je za jednu od najtalentovanijih glumica, radila je kao profesorka u inostranstvu, a sada bi je retko ko prepoznao
Foto: Youtube/Printscreen

Glumica Mirjana Joković osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka stekla je veliku slavu, nakon čega je napustila zemlju i godinama se nije vraćala.

Glumila u brojnim ostavarenjima, a zapažene uloge ostvarila je u filmovima "Podzemlje", "Vukovar, jedna priča", "Stršljen".

Međutim, na vrhuncu slave, 1993. godine, donela je odluku da se preseli u Los Anđeles, gde je nastavila da se bavi glumom, a igrala je u holivudskim ostvarenjima poput: "A better way to die", "Private Property" i drugim. Mirjana se nakon mnogo godina provedenih u Americi vratila u Srbiju.

Odmah po rođenju iz jednog malog grada u Srbiji, otišla je u Afriku.

- Rođena sam u Užicu, odrasla sam sa svojim roditeljima u Africi, u Zambiji, prvih osam godina svog života. Onda sam došla ovde, upisala akademiju sa šesnaest godina. Vrlo brzo sam počela da radim i sama da putujem. Živela sam u Argentini, tamo radila nekoliko filmova, onda potom po Evropi putovala i snimala. Na kraju sam 1989. godine prvi put otišla u Njujork - rekla je u jednom intervju Jokovićeva.

Diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, a neke od kolega u klasi bili su joj Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Darko Tomović, Srđan Todorović, Vesna Trivalić, Slobodan Ninković i Dragan Petrović.

NA VRHUNCU SLAVE SE POVUKLA Važila je za jednu od najtalentovanijih glumica, radila je kao profesorka u inostranstvu, a sada bi je retko ko prepoznao

Printscreen

 

- Nikad nisam otišla sa planom da živim van zemlje, to se prosto desilo, i nikad nisam raskinula vezu sa Beogradom i Srbijom. Iako je moja lična priča drugačija, definitivno ima spoja u tome koliko mi ponesemo svoj grad sa sobom - rekla je po poslednjem dolasku u srpsku prestonicu.

- Ja predajem i pedagogija mi je postala druga ljubav jednako važna kao i gluma. Tu sam otkrila jednu posvećenost koja me ispunjava. Predajem na California Institute of the Arts, jednoj od najboljih progresivnih škola u Americi, tu sam već 15 godina i mnogo volim svoje studente. Ne mogu mnogo da sebi dam otpusta, ali kad se nešto desi što je stvarno bitno i lepo, da mogu da pomognem, onda naravno nađem vremena - kazala je tada.

NAJVEĆI BORAC KOG POZNAJEM Oglasio se Vojaž nakon što je Gudalj hospitalizovam, evo šta mu je poručio

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nina

30.03.2023 23:59

Volim da je srecna i zadovoljna, ali steta, jer nije se pojavila bolja glumica posle one starije generacije. Izvrsna glumica je bila. Nijedna do dana danasnjeg nije na mene ostavila utisak svojom glumom kao ona. I eventualno Branka Katic. I vrlo cesto je spomenem, kada je tema film odnosno gluma