NA VRHUNCU SLAVE SE POVUKLA Važila je za jednu od najtalentovanijih glumica, radila je kao profesorka u inostranstvu, a sada bi je retko ko prepoznao
Foto: Youtube/Printscreen

Glumica Mirjana Joković osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka stekla je veliku slavu, nakon čega je napustila zemlju i godinama se nije vraćala.

Glumila u brojnim ostavarenjima, a zapažene uloge ostvarila je u filmovima "Podzemlje", "Vukovar, jedna priča", "Stršljen".

Međutim, na vrhuncu slave, 1993. godine, donela je odluku da se preseli u Los Anđeles, gde je nastavila da se bavi glumom, a igrala je u holivudskim ostvarenjima poput: "A better way to die", "Private Property" i drugim. Mirjana se nakon mnogo godina provedenih u Americi vratila u Srbiju.

Odmah po rođenju iz jednog malog grada u Srbiji, otišla je u Afriku.

- Rođena sam u Užicu, odrasla sam sa svojim roditeljima u Africi, u Zambiji, prvih osam godina svog života. Onda sam došla ovde, upisala akademiju sa šesnaest godina. Vrlo brzo sam počela da radim i sama da putujem. Živela sam u Argentini, tamo radila nekoliko filmova, onda potom po Evropi putovala i snimala. Na kraju sam 1989. godine prvi put otišla u Njujork - rekla je u jednom intervju Jokovićeva.

Diplomirala je na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, a neke od kolega u klasi bili su joj Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Darko Tomović, Srđan Todorović, Vesna Trivalić, Slobodan Ninković i Dragan Petrović.

NA VRHUNCU SLAVE SE POVUKLA Važila je za jednu od najtalentovanijih glumica, radila je kao profesorka u inostranstvu, a sada bi je retko ko prepoznao

Printscreen

 

- Nikad nisam otišla sa planom da živim van zemlje, to se prosto desilo, i nikad nisam raskinula vezu sa Beogradom i Srbijom. Iako je moja lična priča drugačija, definitivno ima spoja u tome koliko mi ponesemo svoj grad sa sobom - rekla je po poslednjem dolasku u srpsku prestonicu.

- Ja predajem i pedagogija mi je postala druga ljubav jednako važna kao i gluma. Tu sam otkrila jednu posvećenost koja me ispunjava. Predajem na California Institute of the Arts, jednoj od najboljih progresivnih škola u Americi, tu sam već 15 godina i mnogo volim svoje studente. Ne mogu mnogo da sebi dam otpusta, ali kad se nešto desi što je stvarno bitno i lepo, da mogu da pomognem, onda naravno nađem vremena - kazala je tada.

NAJVEĆI BORAC KOG POZNAJEM Oglasio se Vojaž nakon što je Gudalj hospitalizovam, evo šta mu je poručio

Komentari (1)

Loading
Nina

30.03.2023 23:59

Volim da je srecna i zadovoljna, ali steta, jer nije se pojavila bolja glumica posle one starije generacije. Izvrsna glumica je bila. Nijedna do dana danasnjeg nije na mene ostavila utisak svojom glumom kao ona. I eventualno Branka Katic. I vrlo cesto je spomenem, kada je tema film odnosno gluma