ŠOK PRIZNANJE PRIČALI SU DA SAM VANBRAČNI SIN GORANA BREGOVIĆA
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Mlada muzička nada Marko Stanković priča kako je krenuo da osvaja estradu, te čega je sve morao da se odrekne. Čak je ostao i bez devojke!

Foto: privatna arhiva

 

-Odrastao sam u nemaštini, u porodici se uvek svaki novčić odvajao za našu decu i posebno za sestrinu operaciju koja je rođena sa srčanom manom. Oduvek me pratila panika da ću ostati bez novca. Kad sam počeo da živim od muzike, svu energiju usmerio sam samo na to. Zanemarivao sam rođendane, venčanja i slavlja mnogih prijatelja i članova familije. Jednako tako zanemarivao sam i devojku. Te sam godine imao 270 nastupa. Ona me, očekivano, ostavila i slomila mi srce. Napisao sam pesmu "Da ne svane" upravo o tom događaju. Ljubav sam izgubio zbog predanosti poslu, muzika me koštala najlepše ljubavne priče, upravo zato besno lomim gitaru u spotu. Preterao sam, danas mi je jasno. Nisam znao da nađem ravnotežu - kaže Marko Stanković.

Kantautor s ljubljanskom adresom koji već 12 godina gradi svoj put na estradi, a sa novom baladom ovaj mladić velikog raspona glasa i šarolikih gitarskih sposobnosti spreman je da osvoji ceo Balkan, koji je i ujedinio u pesmi jer su mu instrumentalisti bili najveće face iz svih susednih država.

Od 12. godine stalno nešto svira, a počeo je da zarađuje tokom srednje škole. Nisu to bili neki iznosi, nekad bi honorar bio 30 evra, a iznajmljivanje ozvučenja koje je nosio na tu svirku stajalo je 50 evra. Znao je da je to ulaganje na duge staze. A sve je počelo u lokalnoj muzickoj školi, gdje je išao na casove klavira.

- Moj zaigrani i energični duh nije se svideo profesorki. Svako malo bi me udarala i vikala, "zašto mrdaš glavom kao neki petao". Ako ja isprve ne bih odsvirao novu melodiju ispravno, ona bi se naljutila i slala bi me, da joj kupim burek dok se ona smiruje uz cigaretu. Kad danas promislim o tome, toj bi ženi trebalo zabraniti raditi s decom. Dve godine bilo mi je dovoljnog zlostavljanja, ispisao sam se iz škole i zakleo da nikad više klavir neću taknuti u životu. Pred kraj osnovne škole bili smo na putovanju, gde nam je neki čovek svaku noć svirao na gitari hitove Plavog orkestra, Bijelog dugmeta, Parnog valjka, dok smo mi deca zagrljeni oko njega pevali. Osetio sam čar muzike kao nikad pre. Osetio sam da mi nedostaje- priseća se Marko kojega je tetka uskoro pozvala da se pridruži rođaku na privatnim časovima gitare.

Foto: privatna arhiva

 

Tu se rodila ljubav prema novom instrumentu te su Slash iz Guns N' Rosesa, Angus Young iz AC/DC-a, Eric Clapton te B.B. King brzo postali njegovi novi idoli, a iz naših krajeva obožavao je Riblju čorbu i Vlatka Stefanovskog.

- Odmah sam se zaljubio u gitaru i njenu moć privlačenja ljudi oko sebe. Pevanje je išlo nešto sporije, bio sam mnogo loš, da ne kažem katastrofalan. Tokom vežbanja, mama koja je završila srednju muzičku školu, ušla je u sobu i rekla: "Sine, majka te voli, ali nemoj pevati, samo sviraj gitaru". Posle toga godinu dana nisam zapevao. Pazio sam da vežbam samo kad sam sam kod kuće. Kad sam bio zadovoljan napretkom, pozvao sam ih na svirku. Mama je bila šokirana. I danas je zezam kako sam joj uspeo dokazati da ću naučiti pevati.

Osnovao je bend i krenuo. Već sa 15 godina bili su predgrupa Goranu Bregoviću u rodnom Leskovcu. Još pamti tremu, ali i uzbuđenje kad je stao prvi put pred hiljadu okupljenih ljudi, a u divnom mu je sećanju ostao i nastup s Bregom.

- Zamolio sam ga za zajedničku fotografiju. Prokomentarisao je naš nastup na lep način i rekao da nam ne sme ponuditi ništa piti jer smo još premali za alkoholnu zdravicu. Bio je divan prema nama. Sutradan su u lokalnim medijima pratila rasprava u Skupštini u kojoj se govorilo da se Bregoviću nepotrebno platilo 40 hiljada eura, a da smo mi klinci napravili bolju atmosferu iako smo nastupali besplatno. Tada su krenule priče da sam vanbračni sin Gorana Bregovića, a glupost, čoveka sam samo taj jedan put u životu video- smeje se Marko koji se sa 19 godina preselio u Beograd.

Foto: privatna arhiva

 

Sledeće četiri godine Marko s bendovima nastupa na svadbama, rođendanima, privatnim zabavama, beogradskim klubovima, a došao je i do epizodne uloge u popularnoj srpskoj seriji "Istine i laži", gde je glumio člana benda Sergeja Ćetkovića. Nakon 600 nastupa odlučio je da proputuje i svet i spoji lepo s korisnim. Pet ruta po tri meseca odradio je na kruzeru kojim je obišao pola sveta, a tada je prvi put doživio i nemoralne ponude.

- Bilo je nenormalno. Starije žene su mi nudile ozbiljan novac za seks. Nisam se na kruzeru seksao ni za novac ni besplatno. Bio sam u vezi, jako zaljubljen u devojku, i znao sam svoje granice. Kad zagusti, uvek je tu hladan tuš da ti razbistri um, ali kući sam se vratio čista obraza- govori Marko, koji je na povratku u Srbiju s puno stvorenog samopouzdanja ušao u Michael Jackson tribute bend, za koji je iscedio sav zarađeni novac na iscrpljujuće časove plesa i pevanja kako bi što bolje oživeo pokojnog kralja popa.

Foto: privatna arhiva

 

Potom ga je prvi lockdown pre tri godine zahvatio kod roditelja u Ljubljani, gde su se bili preselili godinama ranije. Ostao je tamo i privremeno zarađivao na internetu, prodavao je proizvode za vežbanje, te mlade Kineze podučavao engleskom jeziku.

Dok se situacija smirila, već se odomaćio u Ljubljani i prijavio se na show "Slovenija ima talent", gde je dogurao do finala.

- Nisam pobedio, ali dobio sam utešnu nagradu - automobil, smeje se Marko koji se navikao na život u Sloveniji.

Zato sve pesme koje snima za prvi solistički kantautorski album bit će otpevane na srpskom i slovenskom jeziku.

- Ovaj je singl moja intimna priča, već radim na sledećim pesmama. Verujem u svoj potencijal i verujem da će publika prepoznati moju iskrenu emociju. Nakon više od hiljadu nastupa siguran sam da znam zabaviti ljude, sad još moram potvrditi da ih mogu zavesti svojim autorskim pesmama - zaključuje mladić s velikim ambicijama.

Čime su se sve bavili estradnjaci pre nego što su postali poznati, Brena je čuvala decu dok je Nada Obrić bila pravnica

 

Komentari (0)

Loading