KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Modni rizik Sneške Đuršić
Dejan Milićević

Imena mi mog i sunca mi sa neba, ova kolumna je sve što mi ove subote ne treba. Možda i mogu protiv celog sveta, ali protiv sebe nikada. Hteo sam da vam pišem o Jasni Milenković Jami koja je inaugurisala ćerku u javni svet Srbije, imao sam potrebu da pevačicama koje gube dostojanstvo napišem otvoreno pismo, a hteo sam i da vam pišem o Sajmu knjiga. Sve je palo u vodu kada sam na Instagramu video jednu modnu objavu Snežane Đurišić koja me je u isto vreme nasmejala, šokirala i iznervirala do te mere da sam morao da joj posvetim dragoceni prostor koji imam na ovim stranama.

Sneška Đur, sa ponosom i širokim osmehom, objavila je na društvenim mrežama fotografiju sa snimanja jedne emisije posvećene Božiću. Tri meseca ranije, ali u redu je, tako se to u savremenom medijskom sistemu radi. Sve se snima unapred, a ako neko ne daj bože umre, do emitovanja ga ne izbace iz montaže, kao onomad Boru Drljaču. Nego da se vratim na temu. Sneška koja i inače nema preterano modnog ukusa i stila, iako se trudi da bude „drugojačija“ kako bi sama „kazala“, za ovu priliku nadmašila je samu sebe. Kladim se da je iznervirala i Mariju Šabić koja joj godinama dizajnira jednu te istu haljinetinu za važne nastupe. Pored ozbiljnog modnog rizika koji je napravila, koji ne da joj ne bih oprostio ja, nego ni bilo koja modna policija, ona je načinom na koji je obukla srpsku narodnu nošnju potpuno promašila poentu. Naravno da bogougodnoj Sneški to nije bila namera, ali ceo pokušaj stajlinga upućuje na onu izreku da je put do pakla, u ovom slučaju modnog, uvek popločan dobrim namerama. Iz viđenog se da zaključiti da Snežana jednostavno ne zna.

KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Modni rizik Sneške Đuršić

Foto: privatna arhiva

 

Đur je obukla pola narodne nošnje koju je ukombinovala sa savremenom garderobom i u najmanju ruku je izgledala kao hodajući cirkus. Bez adekvatne tradicionalne frizure, punđe ili kike, vezenu šumadijsku košulju, jelek i tkanicu iskombinovala je sa crnim modernim pantalonama i cipelama sa visokom potpeticom. Sve u svemu, budi bog s nama. U nedostatku plisirane suknje, kecelje, čarapa i opanaka, Sneška je izgledala novokomponovano, tradicionalno okrnjeno i neuko iako nema sumnje da je želela da izazove sasvim drugačiji efekat.

Gospođo Đurišić, u nadi da ćete čitati ovaj tekst, ponizno i na kolenima apelujem da više nikada ne obučete polovinu narodne nošnje. Besmisleno je jer ne šaljete poruku koju želite da pošaljete. Znam da ćete se naljutiti na mene, ali neko je ovo morao da vam kaže, a trenutno za to kredibilitet i hrabrosti imam samo ja. Ako ništa drugo, folklorom sam se bavio punih 15 godina.

MOJA MAMA JE NASTROŽA U PORODICI Prvi intervju njene ćerke Helene

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading