KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA   Bekuta, kraljica toponima
Dejan Milićević

U masi pesama koje pevaju o sreći, tuzi, uzvraćenoj i neuzvraćenoj ljubavi, uz koje se veselimo i tugujemo, a koje su veliki hitovi, u dosadašnjoj diskografiji moje omiljene pevačice Ane Bekute posebno se izdvajaju one koje su inspirisane jednim školskim predmetom. Geografijom.

Nikada nisam pitao Anu da li je kao školarka i gimnazijalka volela geografiju i koju je ocenu imala iz ovog važnog predmeta, ali slušajući njen opus primetio sam da je pevala o mnogim toponimima. Da li je maštala da bude nastavnica geografije takođe ne znam, ali sudeći po otpevanim stihovima Bekuta se odlično razume u geografiju regiona, pa me asocira ne neku raspevanu vlasnicu turističke agencija koja ima veoma interesantne ture i ponude. Od Vojvodine do mora, od Šumadije i Zlatiborskog okruga pa sve do Sarajeva i Jahorine.

Ana sa pesmama koje mogu da se koriste i kao mini-himne turističkih organizacija počinje 1987. godine kada snima pesmu „Sarajevo“. Stihovi kažu „Sarajevo beše ispod snega, te sam zime zavolela njega, osta samo fotografija, on kraj mene i Baščarsija“. U istoj numeri sa dilberom ide i na Jahorinu. Ostali smo uskaraćeni za informaciju da li su skijali ili se samo grudvali. Tek beše to lepo zimovanje. Lepote bivše zajednice Srbije i Crne Gore, Ana je opevala u nekoliko svojih pesama. Tu su Zlatibor i mesečina iznad mora Crne Gore u velikom hitu „Zlatiborske zore“. Kao geografske pojmove ona pominje i reke i ravnice, a u psihološkom i karakternom smislu oprašta krupne stvari, ali ne i sitnice.

KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA   Bekuta, kraljica toponima

Foto: Printscreen/instagram

 

Na spisku geografičarskih hitova nalazi se i pesma „Užice i Čačak“. Niko ne zna šta se tamo dešavalo, ali Ana kaže: „Još ti pamtim Užice i Čačak, Crnu Goru, leto i maslačak, plavu zoru što te kraj nje nađe, čini mi se umrla bih rađe“. Zbog ove figurativne smrti na kraju stiha reklo bi se da ove destinacije i nisu baš nešto, ali nije ih loše posetiti.

Za brze i vesele ekskurzije Bekuta ima specijalnu ponudu koja se zove „Pao mrak“. Vrlo popularna tura koja „leči luda srca“, a društvo praktično putuje iz Budve preko Beograda, pa sve do Novog Sada.

Posebno je interesantno da pored slane, Ana peva i o slatkim vodama, a poseban deo geografskog opusa pripada baš takvim numerama. U Crnoj Gori moguća je tura „Kraj izvora Vidrovana“, dok je u Srbiji omogućeno krstaranje Moravom koja vekovima teče, a još se nije umorila!

Ana Bekuta je definitivno kraljica toponima koja, ukoliko joj dosadi pevanje, može komotno da otvori turističku agenciju. Kao vodiče može da zaposli Marka Rokvića i Dragana Kojića Kebu s kojima je snimala duete.

KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Otvarajte kafane i zaposlite pevače

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading