DOZVOLILA MI JE DA PIŠEM O BOLESTI Radoš Bajić objasnio zašto je borbu sa karcinomom svoje supruge iskoristio za seriju
Foto: Alo!/Vladimir Marković

Proslavljeni srpski glumac Radoš Bajić (69) nosilac je nagrade „Pavle Vuisić“ za životno delo, a shodno tome objavljena je i monografija „Moj život - moja priča“, u kojoj je do detalja ispisan i fotografijama iz privatne arhive dokumentovan njegov umetnički put dug 45 godina.

U razgovoru za rođendanski broj Alo!, Bajić je govorio o svom multitalentu, neprevaziđenom uspehu serije „Selo gori, a baba se češlja“, crkvi, ali i o značaju porodice koja predstavlja krunu njegovog uspeha.

DOZVOLILA MI JE DA PIŠEM O BOLESTI Radoš Bajić objasnio zašto je borbu sa karcinomom svoje supruge iskoristio za seriju

Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

- Rekao bih da umetnički rad podrazumeva i umetnički život. U monografiji pratim upravo ta dva toka, jer su to stvari koje se ne mogu razdvojiti. Zbog knjige sam prekršio jedno pravilo jer nikada porodicu nisam gurao u prvi plan kao ljudi koji putem promocije ličnog života obezbeđuju sebi prisustvo u medijima. Ovo nije samo moja monografija, već monografija porodice Bajić - počinje istaknuti umetnik i komentariše kako je ovo podneblje podnosilo činjenicu da je u isto vreme glumac, scenarista, producent i reditelj:

- Naša sredina, kulturna javnost, socijalno okruženje nisu naklonjeni multidisciplinarnosti. Oni smatraju da je to svaštarenje, a sve je to segment određenog posla i profesije koja ima naslov bavljenje umetnošću. Od svih tih profesija neka publika oceni gde sam najbolji, a sa druge strane najviše me mrzi da se bavim glumom, da oblačim kostim, da ulazim u šminkernicu jer imam neku vrstu zasićenja. Najviše volim scenaristički rad i najbolje se osećam kada pišem. Sukcesivno sam tokom godina razvijao svoje talente.

DOZVOLILA MI JE DA PIŠEM O BOLESTI Radoš Bajić objasnio zašto je borbu sa karcinomom svoje supruge iskoristio za seriju

Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

Radoš Bajić posvetio je svoj umetnički rad selu i srpskom seljaku, pa ponosno ističe da uživa u činjenici što ga nazivaju narodnim glumcem. Svoju popularnost i moć koju je imao kreirajući seriju „Selo gori, a baba se češlja“ iskoristio je i u edukativne svrhe, a inspiraciju i dozvolu za to dobio je upravo od svoje supruge Milene.

- Jedno televizijsko delo ima odgovornost i treba da pošalje jake poruke. Mnogi su se u  seriji „Selo gori...“ uhvatili za komediografski momenat, a to je samo bila motorika da održi pažnju serije i da uz to pošaljem važne i bitne moralne poruke. Iza toga stoji ogroman trpež, muka, jer je sve moralo da prođe kroz želudac. Borba sa karcinomom dojke je, nažalost, moja lična i porodična drama sa suprugom Milenom. U razvoju serije rekao sam supruzi da bih otvorio tu temu, ali da će to biti prepoznatljivo da je to zapravo naša situacija i moja žalosna inspiracija. Da nije dozvolila, nikada ne bih o tome pisao, ali je rekla: „Uradi to, to je dobro, podržavam te jer treba da se pošalje poruka“. Umetnost mora da bude u službi naroda. „Selo gori...“ je jako velika i važna priča i moj kapitalni projekat i sigurno će tako ostati uprkos novim projektina koje radim - objasnio je Radoš.

 Išao sam trbuhom za kruhom

Radoš nam je objasnio i kako je završio kao filmski i televizijski glumac iako je želeo da se bavi pozorištem.

- Kad sam završio akademiju, dobio sam poziv da budem član JDP-a i u isto vreme ulogu u filmu „Beštije“ Živka Nikolića. Srce mi je želelo pozorište, ali nisam imao egzistencijalne uslove. Rano sam formirao porodicu i morao sam da idem trbuhom za kruhom. Krenuo sam putem filma i mislim da nisam pogrešio - kaže Radoš.

 Napisao sam tri hita

Radoš Bajić se uspešno bavio komponovanjem, sviranjem i pisanjem stihova, i s ponosom ističe da su njegove pesme ušle i u kafanu.

- Autor sam i tri hita „Drakče, Dragoljube”, pesme iz filma „Treća sreća“, koja se peva na svadbama, zatim pesme „Selo gori, a baba se češlja“ čiji sam kompletni autor i „Oj, Moravo volim te odavno“.

 Želim intervju s patrijarhom Porfirijem i Miroslavom Ilićem

Pored svega što je radio, Radoš je kolumnista istaknutih dnevnih novina, a kako je uspešan i na tom polju otkrio je sa kojim javnim ličnostima bi rado uradio intervju.

Radoš

Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

- Uradio bih intervju sa patrijarhom Porfijerem. Ne mogu reći da imam zamerke na njegov rad, ali crkva mora da zauzme aktivniji stav prema mnogim temama u našem društvu. O tome bih razgovarao sa Njegovom svetošću. Miroslava Ilića, koji je institucija srpske muzike i folklora, pitao bih da li razmišlja da pokrene široku akciju da se u Mrčajevcima ili u Beogradu podigne spomenik narodnom poeti i čudotvorcu Obrenu Pjevoviću. Znam da ga Miroslav nije zaboravio, ali njegova pesma nas je stvorila i trebalo bi da prema takvim ljudima imamo više poštovanja - rekao je Bajić za Alo!.

DUGO SU SKRIVALI VEZU Srpska glumica je godinama bila u vezi sa ocem poznate pevačice, sve se saznalo na kraju

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading