EVROVIZIJA NEĆE BITI ODRŽANA U UKRAJINI Organizatori saopštili zvaničnu odluku, ova zemlja će biti domaćin takmičenja
Shutterstock

Konačno je poznato gde će se sledeće godine održati prestižno muzičko takmičenje Evrovizija.

Naime, nakon brojnih spekulacija kako će Ukrajina usled novonastale situacije organizovati ovaj veoma zahtevni događaj, sada su se oglasili i organizatori i otkrili nove detalje.

Nakon njihove pobede na takmičenju za Pesmu Evrovizije (ESC) u maju, EBU je istraživao opcije za mogućeg domaćina takmičenja sledeće godine sa ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC, koji je prethodno organizovao događaj 2017. i 2005. godine. Postala je dobro poznata tradicija da pobednik Pesme Evrovizije bude domaćin takmičenja sledeće godine, obezbeđujući određene kriterijume, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost. S obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnju pobedničku zemlju, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa UA:PBC i stručnjacima trećih strana, uključujući pitanja bezbednosti i bezbednosti. Nakon objektivne analize, Referentna grupa, upravni odbor ESC-a, je sa dubokim žaljenjem zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije prema pravilima ESC-a ne može ispuniti UA:PBC. EBU želi da se zahvali UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama od pobede "Kaluškog orkestra", 14. maja, u Torinu, i deli njihovu tugu i razočarenje što takmičenje sledeće godine neće biti održano u Ukrajini. Kao rezultat ove odluke, u skladu sa pravilima i kako bi se obezbedio kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore sa Bi-Bi-Sijem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu "Pesme Evrovizije 2023" u Velikoj Britaniji - stoji u zvaničnom saopštenju Evrovizije.

Podsetimo, izbor za pesmu Evrovizije je veoma praćen i kompleksan događaj i iziskuje dosta vremena za pripremu, u proseku oko 12 meseci tako da je ova odluka sasvim na mestu jer je bezbednost učesnika i publike na prvom mestu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading