PUTIN NAJAVIO "Uskoro ćemo dobiti zastrašujuće oružje"
Foto: Shutterstock

"Mi otvoreno određujemo granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, vitalne strateške oblasti. Pre svega, to su vode našeg dela Arktika, Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Svim sredstvima ćemo obezbediti njihovu čvrstu zaštitu", poručio je Putin u obraćanju na paradi kod Sankt Peterburgu povodom Dana mornarice, prenosi TAS S.

Prema rečima ruskog lidera, "sposobnosti mornarice su ključna reč".

"Mornarica je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji pokušaju da zadiru u naš suverenitet i slobodu. Mornarica uspešno i časno ostvaruje strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu plamete", rekao je Putin.

Ruski lider tradicionalno prisustvuje defileu brodova ratne mornarice, koji se povodom Dana mornarice Rusije danas održava u Kronštadu, kod Sankt Peterburga, prenosi TAS S.

Ove godine učestvuje više od 40 ratnih brodova, čamaca i podmornica iz sastava Severne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske ratne flote.

U drugom delu vojne parade, učestvovaće više od 40 borbenih aviona i helikoptera ruske mornarice i ratnog vazuhoplovstva.

"Zastrašujuće oružje"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će ruska mornarica sledećeg meseca dobiti hipersonične krstareće rakete tipa Cirkon, prenosi Rojters. Putin je rekao da će oblast upotrebe cirkona "zavisiti od ruskih interesa“.

Putin nije direktno pomenuo Ukrajinu, ali je rekao da je potpisao novu doktrinu mornarice i ustvrdio da je Cirkon raketa koja je "jedinstvena u svetu“.

"Isporuka ovih projektila oružanim snagama Rusije počeće sledećeg meseca. Fregata Admiral Gorškov će biti prva koja će ići u borbene misije naoružana ovim strašnim oružjem“, rekao je Putin, a zatim dodao: "Ključna stvar je sposobnost ruske mornarice, koja je sposobna munjevitom brzinom da odgovori svima onima koji odluče da ugroze naš suverenitet i slobodu“. Hipersonične rakete mogu da putuju devet puta većom brzinom od zvuka. Rusija je prošle godine sprovela seriju testova Cirkona sa ratnih brodova i podmornica, podseća Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading