PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Najnoviji ruski avion je savršeni ubica na bojnom polju (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Suhoj Su-75 "Šah-mat" je jednomotorni, nevidljivi lovac pete generacije koji Suhoj razvija za izvoz i za ruske vazduhoplovne snage. Dizajnerski biro Suhoj takođe označava avion kao T-75 sa oznakom registracije RF-0075. Novi višenamenski lovac sa stelt tehnologijom, prvi put je otkriven u Rusiji 2021. godine. 

Statična maketa predstavljena je na aeromitingu MAKS 2021. uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Trenutna faza razvoja

Razvoj novog ruskog lovca držao se u strogoj tajnosti, a mnogi detalji ostaju još uvek nepoznati za širu javnost. Su-75 ima jedan motor i mnogo je manji od Su-57. Sve u svemu, podseća na američki višenamenski lovac F-35A. Trenutno je u formi pretproizvodnog prototipa, a njegovo će testiranje početi u bliskoj budućnosti, tako da još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju.

Može potrajati i do 10 godina dok novi lovac ne uđe u operativnu službu ruske vojske. Jednom u službi, mogao bi da postane zamena za MiG-29. Planirano je da novi ruski stelt lovac bude ponuđen na izvoznom tržištu.

Programeri naglašavaju nisku jediničnu cenu, niske troškove servisiranja ovog aviona i nisku cenu leta. Najavljeno je da bi ovaj avion mogao da bude ponuđen po ceni od jedne trećine američkog F-35, ali to su za sada samo spekulacije.

PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Najnoviji ruski avion je savršeni ubica na bojnom polju (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Karakteristike

Ovaj avion ima smanjen radarski presek. Oružje se čuva u unutrašnjim odeljcima za oružje kako bi se smanjio poprečni presek radara i poboljšala aerodinamika. Projekat "Šah-mat" je definitivno manje vidljiv radarima od ruskih lovaca serije MiG-29 ili Su-27.

Ovaj avion koristi savremeni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). Može se koristiti za gađanje do 6 vazdušnih ciljeva istovremeno.

PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Najnoviji ruski avion je savršeni ubica na bojnom polju (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Jon Gambrell

 

Oružje

Novi ruski lovac ima sposobnosti i vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Može da nosi do 7400 kg ubojnih sredstava na unutrašnjim i spoljnim uporišnim tačkama. To je ogromna količina oružja za malog skrivenog borca.

Oružje uključuje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa RVV-SD, rakete vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD, rakete vazduh-zemlja sa laserskim navođenjem Kh-38MLE, rakete vazduh-zemlja Kh-38MTE sa termovizijskim navođenjem, rakete protiv zračenja Kh-58UShKE, krstareće rakete kratkog dometa Grom E-1, slobodno padajuće bombe FAB-250M, lasersko navođene bombe KAB-250LGE.

Takođe, može da nosi čaure sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ili mahune sa topovima.

Jednom konfigurisan za ulogu superiornosti u vazduhu, novi lovac može da nosi do 5 raketa vazduh-vazduh u stelt konfiguraciji.

Motor

Ovaj ratni avion će biti opremljen nečim što se tvrdi da je novi motor, koji je napredniji i ekonomičniji. Prijavljeno je da motor ima vektorski potisak. Najavljena maksimalna brzina je 1,8 maha (2 222 km/h). Domet je do 2 800 km. Za produženog rendžera, lovac može nositi spoljne rezervoare za gorivo. Zanimljivo je da avion ima pomoćni agregat koji napaja električne sisteme.

PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Najnoviji ruski avion je savršeni ubica na bojnom polju (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Jon Gambrell

 

Zaključak

Razvoj ovog lovca mogao bi da bude odložen zbog međunarodnih sankcija Rusiji, a Rusija nije u mogućnosti da uvozi visokotehnološku mašinsku opremu iz Evropske unije. Potencijalna izvozna prodaja je takođe zastala jer Rusija ne može da trguje koristeći američke dolare.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zoran

16.07.2022 19:26

Daleko je od svega realnog ... ruska propaganda.