PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Najnoviji ruski avion je savršeni ubica na bojnom polju (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen

Suhoj Su-75 "Šah-mat" je jednomotorni, nevidljivi lovac pete generacije koji Suhoj razvija za izvoz i za ruske vazduhoplovne snage. Dizajnerski biro Suhoj takođe označava avion kao T-75 sa oznakom registracije RF-0075. Novi višenamenski lovac sa stelt tehnologijom, prvi put je otkriven u Rusiji 2021. godine. 

Statična maketa predstavljena je na aeromitingu MAKS 2021. uz prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Trenutna faza razvoja

Razvoj novog ruskog lovca držao se u strogoj tajnosti, a mnogi detalji ostaju još uvek nepoznati za širu javnost. Su-75 ima jedan motor i mnogo je manji od Su-57. Sve u svemu, podseća na američki višenamenski lovac F-35A. Trenutno je u formi pretproizvodnog prototipa, a njegovo će testiranje početi u bliskoj budućnosti, tako da još uvek nije spreman za masovnu proizvodnju.

Može potrajati i do 10 godina dok novi lovac ne uđe u operativnu službu ruske vojske. Jednom u službi, mogao bi da postane zamena za MiG-29. Planirano je da novi ruski stelt lovac bude ponuđen na izvoznom tržištu.

Programeri naglašavaju nisku jediničnu cenu, niske troškove servisiranja ovog aviona i nisku cenu leta. Najavljeno je da bi ovaj avion mogao da bude ponuđen po ceni od jedne trećine američkog F-35, ali to su za sada samo spekulacije.

Foto: Printscreen

 

Karakteristike

Ovaj avion ima smanjen radarski presek. Oružje se čuva u unutrašnjim odeljcima za oružje kako bi se smanjio poprečni presek radara i poboljšala aerodinamika. Projekat "Šah-mat" je definitivno manje vidljiv radarima od ruskih lovaca serije MiG-29 ili Su-27.

Ovaj avion koristi savremeni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA). Može se koristiti za gađanje do 6 vazdušnih ciljeva istovremeno.

Foto: AP Jon Gambrell

 

Oružje

Novi ruski lovac ima sposobnosti i vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Može da nosi do 7400 kg ubojnih sredstava na unutrašnjim i spoljnim uporišnim tačkama. To je ogromna količina oružja za malog skrivenog borca.

Oružje uključuje rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa RVV-SD, rakete vazduh-vazduh kratkog dometa RVV-MD, rakete vazduh-zemlja sa laserskim navođenjem Kh-38MLE, rakete vazduh-zemlja Kh-38MTE sa termovizijskim navođenjem, rakete protiv zračenja Kh-58UShKE, krstareće rakete kratkog dometa Grom E-1, slobodno padajuće bombe FAB-250M, lasersko navođene bombe KAB-250LGE.

Takođe, može da nosi čaure sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ili mahune sa topovima.

Jednom konfigurisan za ulogu superiornosti u vazduhu, novi lovac može da nosi do 5 raketa vazduh-vazduh u stelt konfiguraciji.

Motor

Ovaj ratni avion će biti opremljen nečim što se tvrdi da je novi motor, koji je napredniji i ekonomičniji. Prijavljeno je da motor ima vektorski potisak. Najavljena maksimalna brzina je 1,8 maha (2 222 km/h). Domet je do 2 800 km. Za produženog rendžera, lovac može nositi spoljne rezervoare za gorivo. Zanimljivo je da avion ima pomoćni agregat koji napaja električne sisteme.

Foto: AP Jon Gambrell

 

Zaključak

Razvoj ovog lovca mogao bi da bude odložen zbog međunarodnih sankcija Rusiji, a Rusija nije u mogućnosti da uvozi visokotehnološku mašinsku opremu iz Evropske unije. Potencijalna izvozna prodaja je takođe zastala jer Rusija ne može da trguje koristeći američke dolare.

Komentari (1)

Loading
zoran

16.07.2022 19:26

Daleko je od svega realnog ... ruska propaganda.