Trivan: Za nekoliko nedelja nacrt za Poglavlje 27

Tanjug | vesti 2018-05-22 17:31:53 2018-05-22 17:31:53

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će nacrt rada na pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, koje se odnosi za zaštitu životne sredine, biti gotov u roku od nekoliko nedelja.

Alo / Vladimir Marković

On je istakao da će se nakon tog nacrta stupiti u pregovore sa Direktoratom za zaštitu životne sredine, koji će dati konačan sud da li u nacrtu nešto treba izmeniti, te da će od te procedure zavisiti, dodaje Trivan, vreme otvaranja Poglavlja 27.

"U decembru kada smo bili u Briselu, komesar za zaštitu životne sredine Karamen Vela nam je rekao da su u potpunosti spremni da nam pruže svaku vrstu pomoći za razliku od nekih prethodnih zemlja", rekao je Trivan novinarima u Beogradu nakon potpisivanja Sporazuma o upravljanju električnim i elektronskim otpadom.

Prema njegovim rečima, komesar Vela je proučio našem timu da ne žuri i ne brza sa otvaranjem Poglavlja 27, s obzirom da se, prema oceni Evropske unije, radi o najkomplikovanijem i najdelikatnijem poglavlju za Srbiju.

"Mi se tih saveta držimo, a tako i radimo u ovom slučaju. Vremenski okvir nam neće biti ključan, već će nam biti ključno da se dobro pripremimo za to poglavlje", ističe Trivan.

Ako se Srbija dobro pripremi, nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja uspeće da "izdejstvuje" duže rokove za prilagođavanje evropskim standardima, smatra Trivan i dodaje da će u suprotnom, ako ti rokovi budu kraći i ako se ne ispune uslovi u odgovarajućem roku, naša zemlja plaćati penale za koje nema resurse.

Expand player
Pogledajte više