Ujedinjene nacije
Profimedia.rs
Ujedinjene nacije

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

U saopštenju Saveta Evrope navodi se da je Komitet ministara SE na zasedanju ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne mere radi uvođenja ovog mehanizma.

Srbija se, takođe, poziva da do 1. oktobra ove godine pruži informacije o preduzetim merama radi usvajanja zakonskog predloga koji je u skupštinskoj proceduri.

Komitet je odlučio da ponovo razmotri ovo pitanje na sastanku u decembru i u slučaju da se zakon ne usvoji do tog roka, naloži Sekretarijatu da pripremi nacrt privremene rezolucije kojom bi se zahtevalo ispitvanje slučaja na svakom sastanku Komiteta za ljudska prava sve dok ne budu preduzete tražene mere.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila na usvajanje Skupštini Srbije, nakon konsultacija za roditeljima nestalih beba tokom januara ove godine i revidiranja Nacrta, ali ga Skupština još nije usvojila.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.