Stan, nameštaj
Shutterstock
Stan, nameštaj

Shutterstock

Stan, nameštaj, Foto: Shutterstock

Renoviranje stana je skup, nekada i složen postupak koji se ne može okončati za nekoliko dana. Najbolje je kada se sve prostorije sređuju u kratkom vremenskom intervalu. Prilikom odabira materijala treba obratiti pažnju na njihov kvalitet. Teško je pronaći pouzdana rešenja koja su isto vreme jeftina. Kupovina povoljnog materijala najčešće je loš pokušaj da se uštedi, jer će ispravljanje grešaka i nepravilnosti koštati duplo skuplje.

Pristupačne cene varaju kupce, a događa se da se iza njih krije materijal koji nije zdrav.

Ovi delovi stana zahtevaju veća ulaganja i vredi potrošiti veću sumu novca prilikom njihovog sređivanja.

1. Podne obloge

Zamena nekvalitetnih obloga najčešće je skupa i komplikovana, pa bi trebalo odmah izdvojiti veću sumu. Pre nego što izaberete materijal i boju, važno je izmeriti neophodnu površinu. Krpljenje rupa produžava rad, a slab estetski efekat poništiće sav trud koji je prethodno uložen prilikom renoviranja.

Prilikom postavljanja poda u kuhinji i kupatilu, najbolje je odabrati keramičke pločice. Voda brzo i lako uništava skoro sve druge podloge. Kvalitetan laminat je sasvim odgovarajuće rešenje za oblaganje ostalih podnih površina.

2. Tapete ili kvalitetne boje za zidove

Dizajneri preporučuju kvalitetnije tapete ili boje za zidove, a njihova cena je nešto viša. Kvalitetne boje se lakše nanose i potrebna je manja količina kako bi se postigao željeni efekat. Ne blede na sunčevoj svetlosti i ne izazivaju alergijske reakcije. Skuplje tapete je teže oštetiti.

3. Radijatori

Zima je idealan period za promenu radijatora, jer je tada najlakše utvrditi da li postojeći funkcionišu na adekvatan način. Ukoliko se menjaju tokom leta, trebalo bi kupiti proverene modele, a njihova cena je nešto viša. Naknadno menjanje postavljenih radijatora zahteva dodatno ulaganje zbog kupovine novih cevi, što dodatno komplikuje postupak i uvećava planirani trošak.

Radijator Grejanje

Shutterstock

Radijator Grejanje, Foto: Shutterstock

Svi kvalitetni radijatori imaju regulator temperature koji pomaže da se održava željena toplota i štedi energija u zavisnosti od vremenskih prilika.

4. Toalet

Vodokotlić zna da bude najslabija tačka u kupatilu. Jeftiniji modeli brzo menjaju boju, a unutrašnji kvarovi kod njih nisu retkost.

Prilikom postavljanja vodokotlića iza pločica, oprema vrhunskog kvaliteta je neophodna kako bi se izbegle ozbiljne havarije. Skuplji modeli imaju antibakterijski premaz.

5. Hidroizolacija i ventilacija

Pucanje cevi u zidu potencijalno je velika opasnost, jer je teško utvrditi gde se nalazi oštećenje. Renoviranje vodovodne i kanalizacione mreže zahteva materijale vrhunskog kvaliteta i rad upućenih stručnjaka. Tako se smanjuje mogućnost poplave i štete u susednom stanu.

Hidroizolacija je jedan od najvažnijih segmenata renoviranja stana i zahteva mnogo stručnosti i opreza. Kapljice vode nađu put u najsitnijim pukotinama, a sanacija štete je teška i dugotrajna.

Dobar sistem ventilacije u kupatilu jedan je od glavnih uslova da se ovaj deo stana zaštiti od buđi.

6. Drvo i drvene konstrukcije

Predmeti od drveta sumnjivog kvaliteta poput vrata ili nameštaja najčešće pretrpe oštećenja brzo posle postavljanja. Čak mogu biti i opasni po zdravlje zbog hemijskih supstanci koje se koriste u njihovoj obradi.

Najbolji materijal je bor. Ima meku teksturu, ograničenu raznolikost boja, dobar je zvučni izolator i jeftiniji je od ostalih pouzdanih materijala, piše Brightside.

7. Alat

Uspešan završetak posla zavisi od kvalitetnog alata. Nije mnogo skuplji od pribora osrednjih ili slabijih performansi. Trebalo bi ga sačuvati i posle renoviranja, za slučaj da stvari krenu po zlu u budućnosti. To važi i za delove nameštaja koji su višak posle sklapanja, pa služe za rezervu. Suvišne ručice, šrafovi i drugi delovi dobro posluže ukoliko dođe do oštećenja.

8. Utičnice

Vrhunski kvalitet se podrazumeva, jer je presudan u očuvanju bezbednosti ljudi i imovine. Prilikom ugradnje trebalo bi paziti da njihov broj bude dovoljan za sve uređaje koji se koristiti u prostoriji.

Prilikom ugradnje trebalo bi angažovati stručno lice, kako bi posao bio obavljen efikasno i bezbedno.