Ruska duma
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Mnistarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Adja Labib, koja je predvodila delegaciju EU, naglasila je da je ovo "istorijski dan za Ukrajinu i EU". 

"Put do ove tačke bio je izazovan i odlučnost Ukrajine da preduzme neophodne reforme je zaista impresivna", rekla je ona.

Dodala je da će pristupni pregovori biti "rigorozni i zahtevni". 

"Sa odlučnošću i posvećenošću, uvereni smo da Ukrajina može da ih dovede do uspešnog završetka. Budućnost Ukrajine i njenih građana leži u Evropskoj uniji", poručila je Labib.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, EU je ponovila odlučnu osudu ruskog rata u Ukrajini i poručila da je spremna da nastavi da podržava Ukrajinu i njen narod u ratu "onoliko dugo koliko to traje i koliko god je potrebno". 

EU je pozvala Komisiju da nastavi da procenjuje stanje spremnosti Ukrajine za otvaranje pregovora u određenim oblastima i identifikuje pitanja koja će se najverovatnije pojaviti u pregovorima, počevši od osnovnog klastera koji će, u skladu sa pregovaračkim okvirom, prvi biti otvoren. 

U delegaciji EU bio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, dok je delegaciju Ukrajine predvodila potpredsednica ukrajinske vlade Olha Stefanišina, a iz Kijeva se obratio  ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Međuvladina konferencija održana je nakon odluke Evropskog saveta u decembru prošle godine da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i nakon što je Savet 21. juna odobrio pregovarački okvir za pregovore sa Ukrajinom, u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading