Vovčansk
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin/X


Grad Vovčansk postao je glavni fokus ruske ofanzive na severu, sa stotinama ruskih vojnika okruženih u hemijskoj fabrici. Ovaj strateški grad bio je početna meta ruskog napada, s ciljem da se zauzme glavni ukrajinski grad Harkiv, udaljen svega 40 kilometara od granice. Uprkos njihovim naporima, ruske snage nisu uspele da napreduju dalje od Vovčanska, suočavajući se s žestokim otporom ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. Vazdušno-desantnu diviziju.

 


Bitka za Vovčansk

Nedeljama se vodio intenzivan rat, dok su ukrajinske snage, opremljene svežom artiljerijom iz SAD, žestoko branile svaku zgradu i ulicu. Rusi, nesposobni da naprave značajan napredak, pribegli su hrabrom potezu naredivši velikom broju vojnika da okupiraju hemijsku fabriku, nadajući se da će je iskoristiti kao bazu za prelazak reke Vovča. Međutim, brz ukrajinski kontranapad izolovao je oko 400 ruskih vojnika unutar fabrike, odsekući ih od glavnih ruskih trupa.

 

 


Nedavni izveštaji ukrajinske analitičke grupe "Deep State" ukazuju da vojnici u fabrici i dalje su odvojeni od glavnog dela ruskih snaga, stvarajući težak položaj za zarobljene vojnike. Okrutnost sukoba u Vovčansku izazvala je jezive poređenja s nekim od najbrutalnijih bitaka rata, poput dugotrajnih ruskih opsada Bahmuta i Avdiivke. Upotreba razornih kliznih bombi dalje je eskalirala ozbiljnost situacije, a ruski bloger je primetio značajan izazov koji predstavlja ogroman arsenal ovakvog naoružanja neprijatelja. Obezbeđivanje sličnih municija od strane Francuske i SAD-a Ukrajini značajno je uticalo na dinamiku sukoba.


Troškovi sukoba posebno su teški na ruskoj strani, s rastućim brojem žrtava - ranjenih i ubijenih - tokom proleća i leta. Procene sugerišu da bi ukupan broj ruskih žrtava sada mogao premašiti pola miliona, impresivan broj u poređenju s značajno manjim ukrajinskim žrtvama, kako je izvestio Forbes.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading