Najdžel Faraž
Foto: Shutterstock/printscreen/ilustracija


Najdžel Faraž, lider partije Reform UK, izneo je opasne tvrdnje da je Zapad provocirao Vladimira Putina u ratu u Ukrajini.

On će večeras gostovati u specijalnom izdanju Panorame na BBC-u, koje vodi Nik Robinson. Ovo je samo jedan u nizu intervjua sa liderima glavnih partija tokom kampanje za opšte izbore 2024. godine.

U delu intervjua koji je unapred objavljen, gospodin Faraž je diskutovao o Putinu, političaru kog, kako je rekao, najviše poštuje. Upitan da li stoji iza tvita u kojem je napisao da je rat u Ukrajini "posledica širenja EU i NATO", gospodin Faraž je objasnio:

"Znate, reći ću vam nešto što možda ne znate. Ja sam stajao u Evropskom parlamentu 2014. godine i rekao, citiram, 'doći će do rata u Ukrajini'. Zašto sam to rekao? Bilo mi je očigledno da konstantno širenje NATO-a i Evropske unije na istok daje ovom čoveku razlog da kaže svom ruskom narodu, 'oni ponovo dolaze po nas,' i da započne rat."

Dodao je: "Ja sam ovo govorio još od 1990-ih, od pada (Berlinskog) zida. Mi smo izazvali ovaj rat. Naravno, to je njegova krivica, on je iskoristio ono što smo mi uradili kao izgovor."

Gospodina Faraža je ponovo upitao gospodin Robinson da li je Zapad provocirao invaziju Ukrajine. On je odgovorio: "Da, i veoma zanimljivo, još pre 10 godina kada sam ovo predvideo. Usput, ja sam jedina osoba u britanskoj politici koja je predvidela šta će se desiti, i naravno, svi su rekli da sam izopšten zbog smelosti da to sugerišem. Džordž Robertson, bivši ministar u Labour vladi koji je kasnije postao generalni sekretar NATO-a, u poslednjih nekoliko nedelja izjavio je da je rat direktna posledica širenja EU."

(the Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading