SITUACIJA U UKRAJINI SE ZAKUVAVA Pentagon je dao ZELENO SVETLO
Foto: Printscreen/Printscreen

Prošlog meseca, predsednik Džozef Bajden dao je Kijevu zeleno svetlo da lansira oružje koje je isporučila Amerika na vojne ciljeve u Rusiji, prenosi Rojters.

Međutim, zvaničnici su tada rekli da se Bajdenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice sa ukrajinskim regionom Harkov na istoku.

Portparol Pentagona, general major Patrik Rajder rekao je novinarima u četvrtak da, iako nije bilo promene u politici, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena samo na oblast Harkova na ruskoj strani.

-Sposobnost da se može uzvratiti vatra je zaista ono na šta je fokusirana ova politika... pošto vidimo ruske snage kako pucaju preko granice, Ukrajina mora da ima mogućnost da uzvrati vatru na te kopnene snage, koristeći municiju koju obezbeđuju Sjedinjene Američke Države - rekao je Rajder.

Prema njegovim rečima, u pitanju je samoodbrana i zato to Ukrajina i treba da uradi.

Isto je rekao i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ranije ove nedelje.

-Ovde se ne radi o geografiji već o zdravom razumu. Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, ima smisla dozvoliti Ukrajini da uzvrati - rekao je Salivan.

Nakon početnih ukrajinskih uspeha u kojima je Kijev odbio napad na prestonicu i povratio teritoriju u prvoj godini rata, velika ukrajinska kontraofanziva korišćenjem doniranih zapadnih tenkova je prošle godine propala, ističe agencija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading