Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ona je istakla da kontakata nema iz mnogo razloga.

„Pre svega, ne vidim smisla da raspravljamo o nečemu što inicijalno nema nikakav značaj niti praktičnu primenu u realnim uslovima. Zatim, Konfederaciju koja je bila domaćin takvog ‘skupa’, već odavno ne posmatramo kao neutralnu stranu. Ovaj stav je prenet Injaciju Kasisu“, istakla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Ranije je ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis izjavio na konferenciji za novinare da će Bern nastaviti kontakte sa Rusijom nakon konferencije o Ukrajini, održane u toj zemlji. Prema njegovim rečima države „održavaju redovnu komunikaciju“.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je Švajcarska izgubila svoju neutralnost solidarišući se manjinom država Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading