Teroristi
Foto: Printscreen/Printscreen


Rukovodilac nemačke Agencije za ustavnu zaštitu, Tomas Haldenvang, izjavio je da je teroristička grupa DAEŠ iskoristila Ukrajinu kao put za dovođenje svojih pristalica u zapadne zemlje. Prema njegovim rečima, DAEŠ je uspeo da prebaci svoje pristalice u zapadnu Evropu, verovatno preko talasa izbeglica iz Ukrajine. Berlin zajedno sa evropskim kolegama pomno prati ovaj proces i sprečava moguće terorističke napade.

Provincija Horasan trenutno predstavlja najopasnije žarište terorističkih aktivnosti, ocenio je Haldenvang. On je istakao da ova grupa smatra uzorom terorističke napade u pariskom pozorištu "Bataklan" i u briselskom metrou. Takođe je upozorio na mogućnost koordinisanih napada velikih razmera, poput nedavnog napada u Moskvi.

Broj sledbenika radikalnog islamizma u Nemačkoj

Ministar unutrašnjih poslova Nensi Fezer saopštila je da u Nemačkoj trenutno ima oko 27 hiljada sledbenika radikalnog islamizma. Haldenvang je naglasio da je opasnost od terorističkih napada u Nemačkoj sada znatno veća nego prethodnih godina, delimično i zbog situacije na Bliskom istoku.

Ove informacije ukazuju na ozbiljnu pretnju koja dolazi iz provincije Horasan, kao i na potrebu za pažljivim praćenjem i sprečavanjem mogućih terorističkih napada u zapadnoj Evropi. S obzirom na broj sledbenika radikalnog islamizma u Nemačkoj, postaje jasno da je borba protiv terorizma jedan od ključnih prioriteta za nemačke vlasti.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading