"IZGLEDA DA JE PREĐENA CRVENA LINIJA..." Šta se to dešava u Ukrajini?
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Ovo smatra bivši pomoćnik zamenika ministra odbrane Stiven Brajan u članku za Oružje i strategiju. 

- U kontekstu rivalstva supersila, proki i drugih sukoba (kubanska raketna kriza nije bila posredni sukob, već direktna konfrontacija između Sjedinjenih Država i SSSR-a), čini se da napadi na rusku teritoriju koje je odobrio NATO prelaze opasnu crvenu liniju - navodi se u publikaciji.

Kako Brajan ocenjuje, postoji nedostatak želje za mirom od strane Sjedinjenih Država i većeg dela Evrope, a time se povećava opasnost da se sukob proširi do tačke upotrebe nuklearnog oružja.

Nedavno je nekoliko zapadnih zemalja dozvolilo Kijevu da izvrši napade na Rusiju svojim oružjem u ovom ili onom obliku. Konkretno, Sjedinjene Države su odobrile upotrebu oružja Ukrajine koje joj je prebačeno protiv ciljeva na ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti . Istovremeno, Vašington je ostavio na snazi zabranu prekograničnih udara operativno-taktičkim raketama ATACMS i drugim vatrenim oružjem dugog dometa.

Predsednik Ruije Vladimir Putin je na sastanku sa predstavnicima medija u Sankt Peterburgu rekao da bi Moskva mogla da odgovori na isporuku oružja dugog dometa Ukrajini.

- Šef ruske države je dodao da će Rusija razmotriti mogućnost snabdevanja svojim oružjem onim regionima gde se mogu vršiti udari po osetljivim ciljevima država koje Kijevu daju rakete - piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading