ŠALJU "FRANKENŠTAJNA" NA RUSE Ukrajinci spremili specijalno oružje
Foto: EPA Maxim Shipenkov

On je dizajniran da obara ruske bespilotne letelice i rakete kombinovanjem dokazanih mogućnosti šasije tenkova iz doba hladnog rata sa naprednim protivvazdušnim sistemom.

Nemačka odbrambena kompanija "Rheinmetall" objavila je novi dizajn ove nedelje. Kompanija planira da na šasiju Leopard 1 montira kupolu Skajrendžer, opremljenu snažnim automatskim topom kalibra 35 mm.

"Mnogi tenkovi Leopard 1 su i dalje dostupni", rekao je Bjorn Bernhard, šef kopnenih sistema u Rajnmetalu, sugerišući da bi moglo biti još tenkova "Frankenštajn" u radovima.

Iako Nemačka više ne koristi Leopard 1 iz doba hladnog rata, značajan broj je ostao u skladištu. Ukrajinska vojska je već primila skoro 100 Leoparda i nastavlja da traži dodatnu podršku za odbranu od Rusije i njenih napada dronovima koji su poslednjih meseci ciljali kritičnu infrastrukturu.

Razvijen 1960-ih, Leopard 1 je brzo postao standard za mnoge evropske armije tokom Hladnog rata, služeći kao glavni borbeni tenk u više od deset zemalja širom sveta. Dajući prioritet mobilnosti i vatrenoj moći, njegov moćni motor pokreće tenk od 42 tone do brzina većih od 40 milja na sat, držeći korak sa trupama koje napreduju.

Dobro testirana šasija ima značajne terenske sposobnosti, što je čini idealnom za teške terene istočne Ukrajine. Leopardov nizak profil takođe nudi određenu zaštitu od neprijateljske vatre.

Dok Leopard pruža osnovu, pravi mišić dolazi iz Skiranger sistema. Ova napredna kupola ima sofisticirani radar sa punim pogledom od 360 stepeni, što omogućava ukrajinskim snagama da precizno otkriju i prate dolazeće pretnje.

Skajrendžer je takođe jak. Njegov autotop od 35 mm može efikasno da uništi dolazeće dronove pre nego što mogu da izazovu štetu. Sistem takođe može biti opremljen lanserima protivvazdušnih raketa, pružajući dodatni sloj odbrane od sofisticiranijih vazdušnih pretnji.

Prema Rheinmetall-u, ova kombinacija omogućava Ukrajini da brzo primeni veoma efikasan sistem protiv ruskih dronova koji oštećuju njenu infrastrukturu. Najava se poklapa sa otvaranjem nove Rheinmetall radionice u zapadnoj Ukrajini.

"U Ukrajini planiramo dugoročno. Ne isporučujemo samo opremu i onda se povlačimo - mi pokazujemo da ćemo tamo biti trajno i podržavati Ukrajinu", rekao je Bernhard za Bild.

Novo postrojenje Rheinmetall-a ima za cilj da popravi oštećene tenkove nemačke proizvodnje na linijama fronta, značajno smanjujući zastoje i brže ih vraćajući u akciju.

Odbrambena kompanija poznata po svom inovativnom naoružanju takođe je uspešno modifikovala vozila protivvazdušne odbrane iz sovjetske ere da ispaljuju zapadne rakete, stvarajući „FrankenSAM“ koji se pokazao efikasnim protiv napada dronovima.

Kao deo šire strategije Kijeva, Ukrajina nastavlja da traži dodatnu podršku za suprotstavljanje napadima ruskih bespilotnih letelica na kritičnu infrastrukturu. Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obezbedio desetogodišnji bezbednosni sporazum sa SAD koji obećava dugoročnu vojnu pomoć Kijevu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading