Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Oleško je na svom Fejsbuk profilu komentarisao nove mirovne predloge za rešavanje sukoba koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin. Bloger je izjavio da su postavljeni uslovi rezultat politike Zelenskog, dodajući da će ispunjenje tih uslova garantovati "kraj njegove vlasti".

- Postali smo taoci večnog rata - požalio se Oleško.

Prema pisanju ukrajinskog izdanja "Fokus", Zalužni je lajkovao post, što je izazvalo "negativne reakcije na internetu". Nakon toga, Oleško je obrisao post. Na pitanje jednog korisnika zašto je "uklonio post sa lajkom Zalužnog" bloger je odgovorio da je objava "blokirana zbog žalbi".

Printscreen

Printscreen

 

U petak, Putin je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, obezbeđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbacila inicijativu.

Zelenski je 8. februara objavio imenovanje Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog. Nekoliko ukrajinskih i zapadnih medija je još u jesen 2023. godine pisalo o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog. Jedan od indirektnih znakova konflikta bio je tadašnji komentar Zalužnog o zastoju na frontu. List Vašington post je naveo da Zalužni može predstavljati pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru. U maju je Zelenski smenio Zalužnog sa vojne dužnosti zbog zdravstvenih razloga i imenovao ga ambasadorom Ukrajine u Velikoj Britaniji.

U novembru 2023. godine, SBU je podigla optužnicu protiv Oleška za ometanje aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine i korišćenje lažnih dokumenata. Prema podacima istrage, bloger je nakon poziva u vojni komesarijat ilegalno napustio Ukrajinu koristeći lažno lekarsko uverenje. SBU je izjavila da Oleško "sistematski objavljuje video zapise i poruke" kojima diskredituje regrutaciju u vojsku i poziva Ukrajince da izbegavaju služenje vojnog roka. Blogeru preti do osam godina zatvora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading