eksplozija
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen, ilustracija

Napadnuta je i ruska avio-baza "Morozovsk" u Rostovskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da je na područje poslato više od 70 dronova, a Moskva da je presretnuto nekoliko bespilotnih letelica.

Dalje od borbi, u Švajcarskoj je u toku drugi dan mirovnog samita o Ukrajini, što predsednica zemlje domaćina Viole Amherd vidi kao prvi korak ka miru, dok njen ukrajinski kolega Volodimir Zelenski ocenjuje kao "istorijski skup".

BLOG UŽIVO: 

Kancelarija Zelenskog predstavila naredne korake posle samita u Švajcarskoj

Ministri i savetnici pojedinih zemalja nastaviće sa sastancima o tri tačke mirovnog plana Ukrajine koje su razmatrane na mirovnom samitu u švajcarskom Birgenštoku ovog vikenda, saopštila je večeras Kancelarija ukrajinskog predsednika.

Kako prenosi Kijev independent, umesto fokusiranja na svih deset oblasti Ukrajininog desetopunktnog mirovnog plana, delegacije na samitu su razmatrale tri tačke: nuklearnu sigurnost, bezbednost snabdevanja hranom i potpuni povratak ratnih zarobljenika i civila koje drži u zarobljeništvu Rusija.

Zelenski: Želeo bih da Kina bude prijatelj Ukrajine

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi želeo da Kina bude prijatelj Ukrajine. Zelenski je rekao, na konferenciji za novinare nakon globalnog mirovnog samita u Švajcarskoj, odgovarajući na pitanje kineskog novinara da li je Kina neprijatelj ili partner Ukrajine, da Ukrajina nikada nije nazivala Kinu neprijateljem, ali da bi volela da ona njoj bude prijatelj.

Zelenski: Povlačenje Rusije iz Ukrajine preduslov za mirovne pregovore

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi "već sutra počeli mirovni pregovori", ali, prema njegovim rečima Rusija i njeno rukovodstvo "nisu spremni za pravedan mir".

Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo "njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat", prenosi švajcarski RTS.

Volodimir Zelenski

Tanjug

 

 

Švajcarska: Sledeći samit o Ukrajini moguć pre izbora u SAD

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio je da je moguće održavanje još jednog mirovnog samita o Ukrajini pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za novembar.

Nakon dvodnevnog samita u centralnoj Švajcarskoj, ostalo je nejasno gde bi mogla da se održi sledeća mirovna konferencija o Ukrajini.

Zelenski: Kina treba direktno da nam saopšti svoje predloge za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kina treba direktno Ukrajini da saopšti svoje predloge o okončanju rata sa Rusijom, umesto da to čini preko medija.

Kina je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj.

SAMIT U ŠVAJCARSKOJ "ŽIVOTNJSKA FARMA" Medvedev sipa otrovne strele: "Na čelu stada nevidljivo prisutan stariji, slaboumni vlasnik"

U napadu ukrajinskog drona na Donbas, poginuo ruski fotograf

Fotograf Nikita Cicagi, koji je radio za ruski novinski sajt news.ru, ubijen je u ukrajinskom napadu dronom u Donbasu, javio je ruski medij.

"Naš dopisnik Nikita Cicagi poginuo je u napadu dronova ukrajinskih oružanih snaga. Izražavamo saučešće Nikitinoj porodici i prijateljima", saopštili su na

 

Rojters: U nacrtu saopštenja sa samita o Ukrajini tri tačke zajedničke vizije učesnika

U nacrtu zajedničkog saopštenja sa mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj navode se tri tačke zajedničke vizije učesnika samita o ključnim aspektima.

Kako su istakli, bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine je nedopustiva.

 

Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši četiri NATO granate kalibra 155 mm za pet minuta, javilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na Telegram kanalu.

 

Kijev: Odjeknulo je 27 eksplozija u Sumskoj oblasti

Ruske trupe su osam puta granatirale pogranične zajednice Sumske oblasti, zabeleženo je 27 eksplozija, saopštila je Sumska oblasna vojna.

"Tokom noći i ujutru su Rusi izveli osam granatiranja pograničnih teritorija i naselja Sumske oblasti. Zabeleženo je 27 eksplozija", navodi se u objavi na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading