putin i zelenski
Foto: EPA/EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Rusija i Ukrajina održale su neuspešne mirovne pregovore u Belorusiji i Turskoj u prvim mesecima rata 2022. godine i od tada nisu vođeni nikakvi direktni pregovori dve zaraćene strane.

Američki list je danas objavio prvi navodni nacrt mirovnog sporazuma iz 2022. godine u trenutku kada je Švajcarska domaćin globalnog mirovnog samita za Ukrajinu, koji okuplja oko 100 zemalja, bez učešća Rusije.

Učesnici se nadaju da će sačiniti zajednički mirovni plan koji bi mogli da predstave ruskom predstavniku na sledećem sastanku, navodi Njujork tajms. "Volstrit džurnal" je još u martu objavio sadržaj uslova za primirje iz 2022. godine, ali je "Njujork tajms" objavio nacrt u celosti na 17 stranica.

Prema tome nacrtu, o statusu teritorija Ukrajine koje je okupirala Rusija, trebalo je da se odluči u kasnijim razgovorima između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vladimir Putin

Foto: Ilustracija/A.V.

 

Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO-u ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Rusija je takođe zahtevala ukidanje svih sankcija Zapada, ukidanje svih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski jezik i nacionalni identitet i ograničavanje ukrajinskih oružanih snaga.

"Njujork tajms" navodi da je najveća prepreka bila u vezi sa bezbednosnim garancijama pod kojima bi sile, kao što su Velika Britanija, SAD, Kina i Francuska stale u odbranu Ukrajine ukoliko bi bila napadnuta.

Ruski predstavnici su navodno zahtevali pravo veta na te garancije, što znači da bi Rusija mogla da blokira međunarodnu intervenciju ako sama Moskva odluči da ponovo izvede vojnu operaciju u Ukrajinu.

Ukrajinski tim zbog toga zahteva navodno "nije imao interes za nastavak pregovora", rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za američki list.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading