PALO JE I POSLEDNJE UTOČIŠTE RUSKE MORNARICE Stigla naredba: "Srušiti, udariti, potopiti"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prošle nedelje, pomorski zvaničnici Kremlja naredili su praktično svim glavnim ratnim brodovima koji deluju u regionu Crnog mora da se okupe u Azovskom moru, u vodama južno od okupiranih ukrajinskih lučkih gradova Marijupolja i Berdjanska, radi „vežbi“.

Oblast je inače izazovna za velike brodove zbog suženih obala u blizini, malih dubina i pomeranja morskog dna.

Prema izveštajima otvorenog koda, Kremlj je mobilisao čak pet amfibijskih jurišnih brodova, dvanaest površinskih borbenih brodova i pratnju za svoje najnovije manevre flote. Ukrajinske partizanske grupe su izvestile da su prvi ruski ratni brodovi napustili sada malo korišćenu glavnu bazu BSF-a Sevastopolj 31. maja, a da su brodovi takođe isplovili iz luka Feodosije, Černomorska i Novorosije na ruskom kopnu.

Ruski državni mediji dokumentovali su pokušaje Ukrajine da napadne brodove BSF-a koji rade u Crnom moru uoči obuke. Najmanje jedan napad prekinuli su helikopteri ruskog vazduhoplovstva koji su presreli i uništili brod USV koji je pokušao da prođe kroz moreuz i uđe u Azovsko more. Na snimku se vidi detonacija bojeve glave drona i spektakularna eksplozija.

Sami manevri BSF-a su navodno počeli u petak, 7. juna, i u početku nije bilo značajnijih incidenata.

U noći između 8. i 9. juna situacija je postala opasnija u vodama sa ukrajinskim pomorskim dronovima koji su ušli u Taganrog, uski zaliv koji se nalazi na ruskom kopnu u Azovskom moru, i eksplodirali pored tegljača.

Nijedan brod nije ozbiljno oštećen, ali je kapetan tegljača odlučio da je sigurnije da se vrati u rusku luku Azov, javila je ruska novinska platforma Baza. Ruski vojni blogeri potvrdili su napade.

Ukrajinski vojni blogeri tvrde da se iste noći jedan od ruskih jurišnih brodova odvojio od glavne flote i uplovio u rusku kopnenu luku Jeisk, na drugoj strani zaliva Taganrog. Prema nepotvrđenim izveštajima, više ukrajinskih USV je napalo ratni brod, iako su rezultati nejasni.

Gađanje ruskih baza više od 200 kilometara severno od Kerčkog moreuza koji kontroliše Kremlj, u vodama koje teoretski u potpunosti poseduje ruska mornarica, označilo je novu tačku u rusko-ukrajinskom pomorskom ratu: trenutak kada su kijevske snage prodrle u poslednji sef BSF-a. pristanište.

Načelnik ukrajinskog vojnog centra za strateške komunikacije Dmitro Plentenčuk rekao je da su trenutno jedini ratni brodovi koje su komandanti Crnomorske flote spremni da pošalju u otvorene vode Crnog mora, i da povremeno izlaze na patrola.

Andrij Jusov, portparol Opšte obaveštajne uprave Ukrajine, rekao je u petak da su komandanti ruske mornarice izabrali Azovsko more za površinske manevre ratnih brodova jer su otvorene vode Crnog mora dugo bile smrtonosne za operacije flote, a da je Kremlj je pokušavao da sakrije brodove u vodama van domašaja Kijeva. Namera Kijeva je da napadne gde god se BSF povlači, rekao je on.

- Pokušavaju da sakriju velike brodove, pa mi idemo za manjim. Nastavićemo, rekao je Jusov.

Ukrajinski USV je 6. juna prodro u jezero Pankse, skoro potpuno zatvoreni zaliv na severozapadnoj obali poluostrva Krim, i uništio tegljač ruske mornarice Saturn.

Dana 30. maja, timovi za specijalne operacije Grupe 13, elitne ukrajinske pomorske udarne grupe, koristili su pomorske bespilotne letelice MAGURA kamikaze da obaraju, nabijaju i potapaju dva ruska patrolna čamca klase KC-701 Tunets koji su delovali u blizini Kerčkog moreuza. Misija ruskih ratnih brodova bila je delimično da spreče ili blokiraju ukrajinske napade USV u toj oblasti i na ciljeve severnije.

Najozbiljniji pojedinačni pomorski gubitak Rusije u ratu dogodio se 14. aprila 2022, kada je par ukrajinskih protivbrodskih projektila potopio vodeći brod BSF-a, krstaricu Moskva. Od tada, Ukrajina je potopila otprilike trećinu ratnih brodova BSF-a.

Većina vojnih analitičara veruje da je Ukrajina postigla još jednu veliku pomorsku pobedu u septembru 2023. serijom raketnih i dronova napada na glavnu bazu BSF-a u Sevastopolju. Napadi koji su usledili u periodu od skoro tri nedelje okončani su potopljenjem jednog teškog jurišnog broda, uništenom jednom raketnom podmornicom i oštećenjem najmanje jednog drugog teškog jurišnog broda. Ruska mornarica je uglavnom napustila Sevastopolj u oktobru – prvi put od 1941.

Ruski zvanični portparoli rekli su tada da je podmornica Rostov na Danuu samo umereno oštećena i da će se uskoro vratiti u operacije na moru.

U stvari, trup podmornice je ostao tamo gde je pogođen do 9. juna 2024. godine, kada su je remontni timovi odvukli u 13. brodoremontni pogon u Sevastopolju i pokrili je ceradom. Proukrajinska krimska partizanska grupa Krmski Veter uočila je i postavila slike para barži za popravku ispod platna.

Rusija je 2023. godine proglasila sav civilni teretni saobraćaj u Crnom moru predmetom pretrage i zaplene BSF-a i stavila sve ukrajinske luke pod potpunu blokadu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici odgovorili su preusmeravanjem brodova duž zapadne obale Crnog mora, gde bi brodovi BSF-a morali da naruše teritorijalne vode NATO-a ili da budu u dometu kopnenih protivbrodskih raketa. Kremlj je kasnije saopštio da ukida blokadu kako bi omogućio žitu da stigne na svetska tržišta i sprečio glad, piše Kiiv Post.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading