Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

"Sporazum utvrđuje posvećenost Portugala da podrži Ukrajinu da obnovi svoj teritorijalni integritet u granicama iz 1991. godine, uključujući teritorijalno more", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika. Portugal će ove godine obezbediti najmanje 126 miliona evra vojne podrške.

Takođe, potvrđuje učešće u međunarodnoj koaliciji F-16, kao i u programu nabavke municije velikog kalibra, naporima u deminiranju i jačanju pomorske bezbednosti. Odvojeni delovi sporazuma posvećeni su bilateralnoj saradnji u odbrambenoj industriji, obaveštajnoj delatnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i propagandi, kao i suprotstavljanju hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima.

 

 

Ukrajina i Portugal će koordinirati i ojačati zajedničke napore da podrže Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u NATO-u. Deo sporazuma o političkoj saradnji odnosi se na ukrajinsku formulu miru, "privođenje agresora pravdi", jačanje sankcija Rusiji i zajednički rad na stvaranju mehanizma obezbeđivanja nadoknade štete, gubitaka ili štete izazvane ruskom agresijom. Portugal se takođe obavezuje da će nastaviti da učestvuje u Međunarodnoj koaliciji za povratak ukrajinske dece i da doprinese postizanju ciljeva navedenih u Okvirnom dokumentu ove koalicije.

Portugal je postao 12. zemlja sa kojom je Ukrajina zaključila bilateralni bezbednosni sporazum za sprovođenje odredbi Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine. Pre toga, Ukrajina je potpisala bilateralne sporazume sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Belgijom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading