Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Žestoke borbe nastavljene su na istoku zemlje. Najmanje tri osobe stradale su u Nikolajevu, a jedna u Harkovu u ruskim napadima, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Danas je, kako je saopštila belgijska vlada, planiran dolazak Zelenskog u Brisel. Tu bi ukrajinski predsednik sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom trebalo da potpiše vojni sporazum.

Ukrajinski predsednik Volorimir Zelenski, juče je posetio Madrid, gde se sastao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. 

Španija se, prema sporazumu koji su potpisali Zelenski i Sančez, obavezala da će ove godine isporučiti Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od milijardu evra. 

Ukrajinski predsednik nastoji da obezbedi stalnu vojnu pomoć od zapadnih saveznika da bi ukrajinska vojska bila u stanju da se suprotstavi ruskim vojnim snagama. Izneo je podatak da je Rusija samo u maju napala Ukrajinu sa 3.200 bombi, istakavši da Kijev nema dovoljno raketa za PVO odbranu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je, s druge strane, da su njihove snage preuzele kontrolu nad još dva naselja u Harkovu i Donjecku.

Kremlj je, istovremeno, istakao da je NATO u direktnom sukobu sa Moskvom, kao i da se generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg "igra vojnom retorikom", što doprinosi daljoj eksalaciji sukoba.

Za to vreme, Poljska je saopštila da će ograničiti kretanje ruskim diplomatama na njenoj teritoriji, dok je Moskva navela da će odgovoriti Varšavi zbog uvođenja tih restrikcija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Švajcarska odobrila proterivanje ruskih špijuna uoči mirovnog samita

Gornji dom švajcarskog parlamenta podržao je predlog da se pooštre mere za proterivanje špijuna posebno ruskih obaveštajnih agenata, dok se Bern priprema da bude domaćin velikog samita čiji je cilj otvaranje puta miru u Ukrajini.

Poslanici podržali su predlog da se "sistematski proteruju ruski i drugi strani špijuni", koji je podržala predsednica Viola Amherd u svom obraćanju parlamentu.

Zelenski: Iran otvoreno isporučuje oružje Rusiji

Iran otvoreno isporučuje oružje Ruskoj Federaciji rekao je, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom.

Šef države je naglasio da Rusija danas nije sama u ratu protiv Ukrajine.

Rosatom: Ruska strana spremna da nastavi da obezbeđuje nuklearku Zaporožje

Direktor ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom Aleksej Lihačov rekao je danas, nakon razgovora sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem, da je ruska strana spremna da nastavi da obezbeđuje rad nuklearne elektrane Zaporožje, "uprkos bezobzirnim ukrajinskim provokacijama".

Kako se navodi u saopštenju Rosatoma, konsultacije su bile usmerene na nuklearnu bezbednost i sigurnost nuklearke Zaporožje.

Oboren ukrajinski lovac

Ruski PVO sistemi oborili su u protekla 24 sata lovac MiG-29, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Sistemi PVO oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili: 39 bespilotnih letelica, operativno-taktičku raketu Atakams, proizvedene u SAD, 7 navođenih bombi Hamer, proizvedenih u Francuskoj i raketu Hajmars, proizvedenu u SAD", navodi se u saopštenju.

Švedska pauzira planove za isporuku borbenih aviona "Gripen" Ukrajini

Švedski ministar odbrane Pal Jonson izjavio je danas da će Švedska pauzirati planove o isporuci borbenih aviona "Gripen" Ukrajini, kako bi se omogućilo uvođenje borbenih aviona F-16.

Jonson za švedsku agenciju TT rekao da je plan pauziran na zahtev drugih članica NATO-a, koje su pozvale da se sačeka sa "Gripenima", prenosi Rojters. "Ovo je povezano sa činjenicom da je fokus trenutno na uvođenju F-16 sistema", rekao je Polson. Ukrajina je prošle godine započela pregovore sa Švedskom o dobijanju "Gripen" aviona.

AVIONI STIŽU, UKRAJINA SE NAORUŽAVA Zelenski potpisao važan sporazum (FOTO)

Letonija će uložiti 22 miliona dolara u koaliciju dronova

Letonska vlada će ove godine uložiti oko 20 miliona evra (22 miliona dolara) u koaliciju dronova za Ukrajinu, izjavio je ministar odbrane Andris Spruds.

"Riga će uložiti sličnu sumu da bi takođe izgradila kapacitete svoje vojske za dronove", naveo je Spruds.

Oleščuk: Oborena sva tri ruska "šaheda"

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sva tri neprijateljska "šaheda" tokom noći u oblastima Zaporožja, Dnjepropetrovska i Čerkasa, saopštio je objavio komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

Belgija šalje Ukrajini 30 borbenih aviona F-16

Belgija će se obavezati da obezbedi Ukrajini 30 borbenih aviona F-16, a prve isporuke su planirane za ovu godinu, izjavila je ministarka spoljnih poslova te zemlje Hadžu Labib, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Belga.

Najava isporuke aviona dolazi nekoliko sati pre sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i belgijskog premijera Aleksandera de Kroa u Briselu koji, kako je predviđeno, treba da potpišu bezbednosni sporazum između dve zemlje, navodi Rojters.

Ruske snage preuzele kontrolu nad još dva sela

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad još dva mesta - nad Netajlovom u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Ivanovku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Što se tiče ruskih ofanzivnih akcija u Harkovskoj oblasti, kako je ranije rekao ruski predsednik Vladimir Putin, vojska deluje u tom pravcu "kako bi zaštitila pogranične oblasti i svoje građane od stalnih napada sa ukrajinske strane", preneo je Raša tudej.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading