Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Za više od dve godine borbenih dejstava na području Severnog vojnog okruga, Oružane snage Ruske Federacije uspele su da značajno modernizuju svoje naoružanje, prenose ruski mediji, pozivajući se na bivšeg vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, generala Sergeja Surovikina.

Prema pisanju američkih medija, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su intenzivirale rad avijacionog puka koji je naoružan sa Su-57. Surovikin je izvestio o upotrebi ovog tipa lovaca još 2022. godine.

Od 15. aprila do 15. maja 2024. godine avioni ovog tipa izveli su oko šest udara krstarećim raketama Kh-59MK2.

Ova klasa projektila je razvijena kao primarno naoružanje lovaca vazduh-zemlja, i optimizovana je za uništavanje malih kaljenih ciljeva na dometima do 300 kilometara.

Pored toga, ruska vojska je ove godine koristila hipersoničnu raketu Cirkon za udar na neprijateljske snage, čiju je upotrebu potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin. Ova vrsta oružja je u martu 2024. uništila PVO sistem Patriot, koji se nalazio na aerodromu Žuljani.

Raketa Cirkon, prvobitno razvijena za uništavanje neprijateljskih ratnih brodova, ima ogromnu brzinu i veliki domet leta, dostižući 1000 kilometara. Očigledno, ruski dizajneri su uspeli da modifikuju raketne sisteme obalske odbrane Bastion za upotrebu sa projektilima Cirkon.

Takođe je poznato, da su supersonične protivbrodske rakete Oniks bile opremljene novim aktivnim glavama za navođenje, što im omogućava da sa velikom preciznošću gađaju zemaljske ciljeve.

Logično je pretpostaviti, da bi i Cirkoni mogli biti opremljeni sličnim glavama za navođenje.

Jedna od ključnih prednosti Cirkona u odnosu na druge hipersonične sisteme, kao što je Kh-47M2 vazduhoplovnog kompleksa Kinžal, jeste odsustvo potrebe za avio-nosačem za lansiranje. Kao rezultat toga, čak i ako neprijatelj uspe da otkrije raketu hipersoničnom brzinom koja ide ka cilju, biće prekasno da preduzme efikasne mere da je neutrališe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading