TO JE IZDAJA, RUSI SU SAMO UŠETALI Državni istražni biro istražuje kako je pao Harkov, PLJUŠTE optužbe!
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Moskovske trupe su pokrenule novu ofanzivu 10. maja, zauzevši naselja u potezu koji je bio namerno osmišljen da rasporedi ukrajinske snage dok čekaju na isporuku novog zapadnog oružja.

U sudskim dokumentima se navodi da je preliminarnom istragom utvrđeno da 125. brigada, 415. odvojeni streljački bataljon, 23. mehanizovana brigada, 172. izdvojena streljačka i druge jedinice „zbog „neopreznog odnosa“ nisu pravilno organizovale odbranu položaja na granici Harkovske oblasti“.

Takođe se navodi da je ruska ofanziva dovela do gubitka položaja, vojne opreme i osoblja jedinica, dok su ukrajinske trupe napustile druge položaje.

"To nije neuspeh, to je izdaja"

U zločin je umešano 28 lica, među kojima i komandant brigade, njegovi zamenici i funkcioneri, ali nije precizirano kakva ih kazna čeka u slučaju da budu proglašeni krivima.

Ukrajinski vojni komandant Denis Jaroslavski rekao je ranije ovog meseca da je ruski proboj u Harkovu izazvan nedostatkom spremnosti ukrajinskih snaga.

TO JE IZDAJA, RUSI SU SAMO UŠETALI Državni istražni biro istražuje kako je pao Harkov, PLJUŠTE optužbe!

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

- Nije bilo prve linije odbrane. Rusi su samo ušetali, bez miniranih polja. To je bio čin nemara ili korupcije. To nije bio neuspeh, to je bila izdaja - rekao je Jaroslavski za Bi-Bi-Si.

Ukrajinski zvaničnici rekli su za "Politiko" da je američka zabrana upotrebe zapadnog oružja na ciljevima u Rusiji pomogla moskovskim trupama da napreduju.

Zvaničnici iz Kijeva su navodno lobirali za dobijanje dozvole za korišćenje raketnih sistema dugog dometa, kao što su vojni taktički raketni sistemi ATACMS, koje je Ukrajina koristila za gađanje ruskih ciljeva na Krimu

Na ukidanje ove zabrane pozvao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, uz obrazloženje da je „došlo vreme da Saveznici razmisle da li treba da ukinu neka od ograničenja”, koja su na snazi zbog straha od eskalacije sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading