PUTIN TREBA DA RAZMIŠLJA O SVOM OPSTANKU Zelenski pozvao globalnu zajednicu da se ujedini protiv Rusije
Foto: Printscreen/Ilustracija

Vladimir Zelenski je pozvao globalnu zajednicu da zajedno radi protiv Rusije, ističući da nijedna nacija ne može sama da preživi rat sa Moskvom.

U intervjuu centralnoazijskim medijima u subotu, Zelenski je rekao da bi cilj trebalo da bude da se osigura da predsednik Vladimir Putin „razmišlja o svom opstanku i svojoj bezbednosti“ i da „Rusi razmišljaju o tome kako da izbegnu gubitak nezavisnosti svoje zemlje – bez pretnje – jednostavno pokazujući koliko je svet ujedinjen, koliko je jak.”

Takvo jedinstvo je potrebno jer „niko ne može sam da preživi veliki rat sa Rusima“, naveo je ukrajinski lider, a citira kazahstanski onlajn magazin Vlast.

"Bili smo sami, bili smo sami" kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022, tvrdio je Zelenski.

"Ali tada smo se dogovorili sa našim partnerima o nekakvim sankcijama, nekakvom oružju i drugim stvarima", rekao je on. rekao je, misleći na podršku Zapada od početka sukoba.

Čak i Peking „mora da zaštiti Ukrajinu jer smo napadnuti“, jer „Kina kaže da se teritorijalni integritet mora poštovati“, tvrdi političar.

PUTIN TREBA DA RAZMIŠLJA O SVOM OPSTANKU Zelenski pozvao globalnu zajednicu da se ujedini protiv Rusije

Foto: Alo! Ilustracija A.V.

 

Peking je zadržao politiku neutralnosti po pitanju ukrajinskog sukoba, dok dosledno poziva na političko rešenje koje bi uvažavalo interese svih strana.

Kineske vlasti su za neprijateljstva okrivile širenje NATO-a na istok, odbile su pozive Zapada da se uvedu sankcije Rusiji i odlučile da podstaknu trgovinu sa svojim susedom.

Zelenski je takođe upitan da li je zabrinut zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina ranije ove nedelje da je, po mišljenju Moskve, legitimitet ukrajinskog lidera „istekao“.

Petogodišnji mandat Zelenskog na mestu ukrajinskog predsednika okončan je u ponedeljak nakon što je odbio da organizuje nove izbore, pozivajući se na vanredno stanje uvedeno zbog sukoba.

„Oni me se uopšte ne tiču mnogo“, odgovorio je. „Ove izjave nelegitimnog predsednika Rusije o legitimnosti predsednika Ukrajine su, iskreno govoreći, dosadne i nezanimljive".

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading